Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1080

Damir Matković na tribini u Klubu kulture u Križevcima 26. travnja 2013. (foto: R. Matić)
Damir Matković na tribini u Klubu kulture u Križevcima 26. travnja 2013. (foto: R. Matić)
Damir Matković na tribini u Klubu kulture u Križevcima 28. ožujka 2013. (foto: R. Matić)

Nakon razgovora s Aleksandrom Stankovićem u prošlim Krugovima, ovoga puta Temu dana ispunjava nam njegov kolega novinar i vanjskopolitički komentator Damir Matković, koji je u prvoj verziji koncepcije televizijske emisije Nedjeljom u 2 bio predviđen za današnje Stankovićevo mjesto. Također u okviru 9. Culture Shocka, mjesec dana prije Aleksandra Stankovića, 28. ožujka 2013. u križevačkom Klubu kulture održana je tribina pod imenom Televizija – igračka našeg stoljeća, kako glasi i naslov jedne knjige gosta tribine, Damira Matkovića. Slušat ćemo prvih dvadesetak minuta ovog gotovo tri sata dugog susreta s tim osebujnim novinarom iz kojeg ćemo na početku saznati da on na neki način ima veze i s Križevcima, odnosno da je gotovo mogao biti Križevčanin, a za sljedeće Krugove predviđamo objavljivanje našeg razgovora s njim poslije tribine, u kojem nam je izložio kako on zamišlja dobru koncepciju televizijskog i radijskog programa.

U Novim naslovima u gradskoj knjižnici predstavljamo knjigu kriminalističkih priča, jednu sociološku knjigu i zbirku znanstvenofantastičnih priča.

Vijesti Krugova donose informaciju o dražbi umjetničke kolekcije bivšeg a sada pokojnog vlasnika Sotheby’sa Adolpha Alfreda Taubmana, o otkriću novih činjenica iz povijesti islama, o arheološkom nalazu u Sibiru starijem od deset tisuća godina, o međunarodnom festivalu dokumentarne fotografije u Zagrebu, o festivalu reportaže i reportera u Virovitici, o gostovanju križevačkih puhača na Pelješcu, o izložbi Križevačkog likovnog kruga

Basist Jeff Berlin drži radionicu sviranja basa u travnju 2013. u Križevcima (foto: Boris Brčić)
Basist Jeff Berlin vodi radionicu sviranja basa u travnju 2013. u Križevcima (foto: Boris Brčić)

Na današnji datum rođeni su Ludovico Ariosto i Peter Sellers, postavljen je David na firentinski trg, ispaljena prva raketa V2 i kapitulirala je Italija. Umrli su Markantun de Dominis, Hermann von Helmholtz, Stjepan Miletić, Cata Dujšin-Ribar i Josip Genda…

Prilog o svjetlosnom onečišćenju otvara Svemirski kutak u kojem govorimo o kineskoj prisutnosti na Mjesecu, kamo će dalje krenuti New Horizons te o “gužvi” na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Redovit je prilog o položaju planeta na nebu, ali ne astrološki, nego astronomski. Prije 49 godina počelo je emitiranje televizijske serije Star Trek.

Zanimljivosti se bave nekim poznatim pronalascima prisutnim u našem svakodnevnom životu koji potječu iz Hrvatske, a na kraju emisije spominjemo jednu kinesku mudrost o zapošljavanju.

Prilozi za glazbene dijelove emisije vrlo su bogati. Na datum ove emisije rođen je Antonín Dvořák i umro je Richard Strauss, saznat ćemo što priprema poznati američki jazz fusion basist Jeff Berlin koji je u travnju 2013. u Križevcima održao radionicu bas gitare, jedan će nas događaj iz prošlosti navesti da slušamo Šostakovičevu Lenjingradsku simfoniju i skladbu Billyja Joela Leningrad.

Glazbena radionica Jeffa Berlina u Križevcima travnja 2013. (foto: Boris Brčić)
Glazbena radionica Jeffa Berlina u Križevcima travnja 2013. (foto: Boris Brčić)

Ne dirajte mi krugove broj 1080 emitira se 8. rujna od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 12. rujna od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.