Vozači, poseban oprez – počela je školska godina

postujte_nase_znakove_sigurno_u_prometu_policija_djeca_PU_KCKZIz Policijske uprave koprivničko-križevačke uputili su savjete vozačima kako bi učenici svih razreda osnovnih, ali i srednjih škola, bili što sigurniji u prometu. Potrebno je poštovati tograničenja brzina kretanja vozila u zonama škola. Na prometnicama u zonama škola brzina kretanja vozila obično je ograničena na 40 km/h. Pri nailasku na obilježene pješačke prijelaze u zonama škola treba usporiti kretanje svojih vozila kako bi se moglo sigurno zaustaviti i propustiti djecu koja namjeravaju prijeći cestu. Preporuča se vozačima da prilikom propuštanja djece na obilježenim pješačkim prijelazima pomoću znaka rukom djeci daju do znanja da mogu sigurno prijeći cestu.

– Nemojte pretjecati vozila koja su zaustavljena ispred obilježenih pješačkih prijelaza radi propuštanja pješaka, a prilikom zaustavljanja ili parkiranja svojih vozila vodite računa da zaustavljeno ili parkirano vozilo ne ometa kretanje pješaka i ne ugrožava promet, ističu iz Policijske uprave, uz molbu za povećanim oprezom u prometu na cestama u zonama škola.
Vozila se ne bi smjelo zaustavljati ili parkirati na nogostupima, pješačko-biciklističkim stazama, biciklističkim trakama te u neposrednoj blizini raskrižja jer se na taj način djeci onemogućava korištenje nogostupa zaklanja im se vidik pa nemaju dobru preglednost raskrižja.

Stanje sigurnosti tijekom prošle školske godine

Tijekom razdoblja od 8. rujna 2014. do 16. lipnja 2015. godine, za trajanja školske godine, na prometnicama Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 422  prometne nesreće, u kojima je sudjelovalo 52 djece. Djeca su sudjelovala u 41 prometnoj nesreći, od čega u 21 nesreći s ozlijeđenim osobama i 20 nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama ozlijeđeno je sedmero djece, od čega su dva djeteta teže ozlijeđena, a petero lakše.

Analizirajući podatke o svojstvu sudionika, utvrđeno je da su djeca u prometnim nesrećama  sudjelovala kao putnici u osobnim vozilima (46), putnik u  teretnom automobilu (1), vozači bicikla (1) i teretnog vozila (1), te pješaci (3).
Vrste prometnih nesreća u kojima su najčešće sudjelovala djeca bile su bočni sudar (15), sudar vozila prilikom vožnje u slijedu (6) i sudar vozila iz suprotnih smjerova (5). Okolnosti koje su najčešće dovele do ovih prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska (12) i neprilagođena brzina (6).

Djeca su prouzročila tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je troje djece lakše ozlijeđeno. Vrste prometnih nesreća koje su prouzročila djeca bile su nalet na pješaka (2) i slijetanje vozila sa ceste (1), a do nesreća je došlo uslijed nepropisne brzine (1), nekorištenja obilježenog pješačkog prijelaza (1) i neočekivane pojave opasnosti na cesti (1).

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Miroslav Tomac piše:

    I vrtić…

Komentari su zatvoreni.