Blagdan Sv. Marka u znaku jubileja

Foto: croatia.hr
Foto: croatia.hr
Foto: croatia.hr

KRIŽEVCI – Ove godine navršava se 20. obljetnica proglašenja svetim Marka Križevčanina, kao i 110. godina od proglašenja blaženim, pa je i program proslave njegovih dana, koji će potrajati sve do polovice rujna, nešto bogatiji nego prošlih godina. Vjernici su se za slavljenje trećeg sveca u Hrvata počeli pripremati devetnicom od prošle subote, tijekom koje će mise u križevačkoj crkvi svete Ane služiti osim domaćih i niz gostujućih svećenika.

Središnja svetkovina ove godine pada u podnedjeljak, 7. rujna, kada će poslije procesije gradom od konkatedrale svetoga Križa misno slavlje na Strossmayerovom trgu predvoditi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Uz blagdan svetoga Marka, Križevci će tradicionalno ugostiti i dva nacionalna skupa, 15. Susret osoba s invaliditetom Hrvatske, te 10. Susret udruga ‘Hrvatski domobran’.

Foto: krizevci.eu
Foto: krizevci.eu

Kraj devetnice obilježit će misno slavlje u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice, koje će predvoditi vladika križevački Nikola Kekić i biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, a zatim će uslijediti tradicionalna procesija sa svijećama do kapelice sv. Marka Križevčanina i bdjenje Odreda izviđača ‘Kalnik’ kraj kapele sv. Marka na Gornjem Gradu. U programu obilježavanja koji će potrajati duže od dva tjedna niz je izložbi, koncerata, predavanja, recitala, te Susret dječjih zborova Bjelovarsko-križevačke biskupije.(RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.