Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1075

Uvodni pozdravni govor na okruglom stol o meteoritu Križevci 18. lipnja 2015. u ime Križevačke astronomske udruge Perzeidi (foto: Marcel Kovačić)

 

Uvodni pozdravni govor na okruglom stol o meteoritu Križevci 18. lipnja 2015. u ime Križevačke  astronomske udruge Perzeidi (foto: Marcel Kovačić)
Uvodni pozdravni govor na okruglom stolu o meteoritu Križevci 18. lipnja 2015. u ime Križevačke astronomske udruge Perzeidi (foto: Marcel Kovačić)

U posljednjem nastavku reportaže s okruglog stola o meteoritu Križevci 18. lipnja u Gradskoj vijećnici u Križevcima, koji su organizirali Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije Križevci (HAZU) i Križevačka astronomska udruga Perzeidi povodom godišnjice priznanja meteorita, slušamo dijelove diskusije koja se razvila nakon sva tri predavanja.

U Novim naslovima u gradskoj knjižnici predstavljamo knjigu o nordijskoj mitologiji, zbirku suvremenih priča o Zagrebu i jedan roman.

Teme u Vijestima Krugova su: muzej posvećen Jacku Trbosjeku, nedavno otkrivena pisma koja je pisala Marie Vetsera, časopis Polet u biblioteci Muzeja suvremene umjetnosti u New Yorku, uspjesi naših mladih informatičara na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, što između ostaloga možemo naći na internetu, izložba Tragovi vremena koprivničkog umjetnika Dražena Eisenbeissera koja je otvorena do kraja kolovoza u Likovnoj galeriji u Križevcima i može se pogledati radnim danom od 9 do 15 sati, neobjavljene pjesme Beatlesa koje su i oni sami zaboravili prije nego su ih stigli snimiti, besplatna projekcija igranog filma za članove križevačke knjižnice poslije ove emisije, Ukrajinci dijele umjetnike na “prijateljske” i “nepodobne”, minijaturni akcelerator CERN-a za upotrebu u medicini…

Izložba Dražena Eisenbeissera u Likovnoj galeriji koju možemo razgledati do kraja kolovoza (foto Gradski muzej Križevci)
Izložba Dražena Eisenbeissera “Tragovi vremena” u Likovnoj galeriji u Križevcima otvorena je 28. srpnja, a možemo je razgledati do kraja kolovoza svaki radni dan između 9 i 15 sati (foto: Gradski muzej Križevci)

Na današnji datum rođeni su papa Urban VII, Knut Hamsun, kraljica majka, aktualni predsjednik SAD, Louis Armstrong, Anne Frank odvedena u logor, poletio Phoenix prema Marsu, umrli su Hans Christian Andresen i Ivan Mažuranić, Radoje Domanović, Mileva Marić-Einstein, Ernst Bloch, najstarija žena na svijetu u 123. godini…

U prilogu o svjetlosnom onečišćenju govorimo o “onečišćenju” koje ne možemo izbjeći zbog svojstava prirode i prirodnih zakona.

Svemirski kutak bavi se još uvijek malo sondom New Horizons, mogućnošću promatranja Međunarodne svemirske stanice u preletu našim nebom ovaj mjesec, a redovit je i prilog o položajima planeta na našem nebu. Saznat ćemo i kako križevački Perzeidi planiraju promatrati “nebeske” Perzeide.

Teleskop zvjezdarnice u Višnjanu kojim je odande otkriveno na stotine malih tijela Sunčeva sistema (iz prezentacije Korada Korlevića)
Teleskop zvjezdarnice u Višnjanu promjera objektiva 40 cm kojim je odande otkriveno na stotine malih tijela Sunčeva sistema (iz prezentacije Korada Korlevića na okruglom stolu o meteoritu Križevci 18. lipnja 2015.)

U Zanimljivostima saznajemo o brodu lutalici bez posade koji viđaju već gotovo stotinjak godina, pa ga sada i traže.

U glazbenim prilozima koji su vezani uz teme i događaje spominjane u emisiji slušat ćemo glazbu Edvarda Griega, Louisa Armstronga, Beatlesa, Lynn Anderson koja je nedavno umrla, nedavno objavljenu novu skladbu Davida Gilmoura koja najavljuje izlaženje njegovog novog albuma u rujnu…

Ne dirajte mi krugove broj 1075 emitira se 4. kolovoza od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 8. kolovoza od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.