Ministrica Mrak-Taritaš došla s više pohvala nego pokuda

IMG_6482_Mrak_Taritas_obnova_energetska_vrtici_krizevci_hr

KOPRIVNICA – Više pohvala nego zamjerki izrekla je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš domaćinima iz koprivničke i županijske samouprave, tijekom posjeta koji je obuhvatio i odjele za prostorno uređenje Grada te Županije i njezinih ispostava u Đurđevcu i Križevcima.

Po redu, nakon razgovora u gradskoj upravi posao koji se tamo odvija na legalizaciji bespravno sagrađenih objekata ocijenila je korektnim.

– Ne mogu reći da se radi izuzetno dobro, radi se korektno. Treba se malo pojačati, ubrzati, kako bi do kraja godine onaj postotak koji smo se dogovorili da bude obavljen, zaista i bio obavljen, rekla je ministrica Mrak-Taritaš. A što se tiče e-dozvola, njihovo izdavanje u gradskoj upravi traje tri tjedna.

– Vidjeli smo da se u Gradu Koprivnici to radi malo sporije i razgovarali smo o problemima odnosno što treba i kako riješiti da bi se ubrzalo izdavanje e-dozvola, kaže ministrica. Dodala je da gradonačelnica Vesna Želježnjak najbolje zna kako pojedini referent radi te je li potrebno kadrovski ojačati mjerodavni upravni odjel.

– Napravit ćemo jedan sastanak, rezime svega ovog što smo čuli te ćemo na jesen vidjeti što ćemo napraviti. Sigurna sam da ćemo zaposliti na određeno vrijeme nove djelatnike da postignemo onje rezultate koje postižemo u svim ostalim projektima i programima u kojima smo uvijek bili među prvima i Hrvatskoj, rekla je Vesna Želježnjak.

Najbrže izdavanje e-dozvola u državi

Nakon Zrinskog trga ministrica Mrak Taritaš upitila se kod susjeda preko puta, u Nemčićevu. Ocjenjujući trud koji Koprivničko-križevačka županija ulaže u legalizaciju, kazala je da je primjetna želja, volja i interes da se preostali posao završi.

– Ja mislim da Koprivničko-križevačka županija u konačnici će sama riješiti svoju legalizaciju, da to neće morati riješiti agencija na razini države. Dakle ona se nalazi u grupi od nekakvih 6, 7 Županija, nekad je malo lošija, nekad malo bolja. No međutim, rješavati legalizaciju u Gradu i Županiji je razlika, naglasila je ministrica.

Prava pak pohvala, za koju su i domaćini u županijskoj upravi saznali tek od ministrice, stigla je na račun brzine u rješavanju e-dozvola.

– I zbog toga mi je drago da se nalazim u Županiji u uredu u Koprivnici. E-dozvolu od dana kompletiranog zahtjeva rok je, prosjek je 6 dana. To je najbolji prosjek zasad u Hrvatskoj. Što to znači? To znači da je Županija od početka prihvatila da je to projekt budućnosti, istaknula je Mrak-Taritaš.

Kao što nije smatrao da je Županija kojoj je na čelu među najlošijima u postupku legalizacije, pri čemu je i ministrica ponovila priličnu razliku između posla koji imaju područne uprave za razliku od gradova, tako župan Darko Koren ne misli ni da najbrže izdavanje elektronskih dozvola u državi treba biti povod posebnom slavlju.

– Ja sam, evo, vjerujem isto tako kao i ministrica, zadovoljan što ćemo tim modelom, takozvanih e-dozvola sve nas u Hrvatskoj izjednačiti. A ne mislim sad da to treba nešto posebno slaviti što smo mi, u grupi onih, koji u tom smislu, evo imamo dobre rezultate. Kao što ne mislim da je tragično što ovog trenutka u legalizaciji ne stojimo najbolje nego smo u nekakvoj sredini, rekao je župan.

Podsjećamo, na području Grada Koprivnice predano je oko 3500 zahtjeva za legalizaciju, od čega je 700 izuzeto i predano na rješavanje državnoj Agenciji. Od 18 tisuća premeta koji su stigli u županijski Odjel za prostorno uređenje, u Zagreb je predano njih 3800. Ocjena ministrice Mrak Taritaš je da ova i lokalna i područna samouprava nisu u grupi onih za koje je već izvjesno da neće stići napraviti posao u zadanom roku, do kraja godine. (RKC)

Vezano
2 komentara
  1. objektivno piše:

    samo, gospodo novinari, stavili ste krivu sliku !

  2. objektivno piše:

    E šta kažete ? Križevci najbolji?!

Komentari su zatvoreni.