Županija pomaže pripremu euro projekata

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija nudi pomoć lokalnim samoupravama u izradi projektno-tehničke i popratne dokumentacije za pripremu euro projekata. Iznosi kuna predviđenih za ta sufinanciranja na zadnjoj sjednici Županijske skupštine rebalasom proračuna su i povećani, naravno, kaže voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i euro fondove Vladimir Šadek, s ciljem da se općine i gradove što više potakne na traženje financiranja na raznim izvorima unutar Unije. Korisnici i dalje mogu biti iz tri grupe općina i gradova koji ne prelaze 100 posto nacionalnog prosjeka razvijenosti.
– Sufinancira se 30 % od ukupne vrijednosti dakle troškova za za tehničku dokumentaciju. Sada će se dodijeljivati kapitalna pomoć za indeks vrijednosti prve skupine do 150 000 kn do sada je bilo 50, znači za 100 000 se povećao intenzitet. Za drugu skupinu do 140 000 i za treću skupinu do 130 000 kuna, objasnio je Šadek.

Povećani su i iznosi predviđeni za pomoć u izradi popratne dokumentacije.
– Na maksimalno 50 000 kuna za prvu skupinu, 40 000 kuna za drugu skupinu i 30 000 kuna za treću skupinu. Isto dvadesetak tisuća kuna što je bilo prije, zaključio je.

Javni poziv za sufinanciranje upućen je u sve lokalne samouprave, a stalno je dostupan i na mrežnim stranicama Županije, pa neinformiranost ne bi smjela biti među razlozima lošeg odaziva. Dapače, lokalne vlasti bi morale znati da je zahtjevima potrebno priložiti finalni dokument.
– Odnosno građevinsku dozvolu ili dokument koji je istovjetno vrijedan, dakle s kojim se može započeti gradnja, i onda su priznati svi drugi troškovi kod projektnih ureda do građevinske dozvole. Što se tiče popratne dokumentacije mora se imati potvrda da je projekt apliciran i onda se praća projektna dokumentracija, tipa studija izvodljivosti. To isto zna biti dosta velik trošak pa evo i to se isto sufinancira sa 30%, rekao je Šadek.

Pomoću lanjskog natječaja sufinancirana je izrada 15 projekata, kasnije predloženih na euro fondove, a povećanjem udjela u troškovima u Županiji se nadaju se i većem odazivu.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Rabarama piše:

    Ovdje se radi o “osiguravanju” posla razvojnoj agenciji PORA. Ono što bi trebalo je organizirati niz radionica (besplatnih za sudionike!) o pripremi projektnih prijedloga, provedbi projekata i njihovom praćenju. Te radionice mogli bi voditi stručnjaci iz za to specijaliziranih konzultantskih obrta i/ili tvrtki ili iz udruga. Oni bi vjerujem bili “jeftiniji”… Ovako, ovaj će se novac opet preliti ili u PORA-u ili opet tim istim obrtima i tvrtkama koje će, možda i “ofrlje”, “pripomoći” u pripremi projekta, umjesto da prenesu znanje…

Komentari su zatvoreni.