Irma Vargić: Želim prikazati ljude onako kako ih ja vidim

irmavargic-650x250Mlada fotografkinja, ambiciozna srednjoškolka, volonterka, glasnogovornica, organizatorica kulturnih događanja; iako bismo na prvi pogled pomislili da je riječ o šarolikoj grupi djevojaka – sve su ovo interesi energične Irme Vargić. Prošlogodišnja sudionica Foto dana mladih, ovih je dana odnijela pobjedu na izložbi „Križevci okom kamere“ i priliku da priredi samostalnu izložbu. Iako je zauzeta brojnim projektima koje je pokrenula, trenutno se posvetila pripremanje mature i završnog rada – koji se bavi fotografijom.

„Prikazujem ljude onako kako ih ja vidim“
Irma se počela baviti fotografijom prije četiri godine, kada je dobila prvi malo bolji fotoaparat. Iako ne može izdvojiti konkretne razloge zašto se zaljubila u fotografiju, kaže da su ona i fotografija jednostavno kliknule na prvi kadar. Za svoju najveću strast – portretnu fotografiju, Irma je razvila jedinstven pristup. „Želim prikazati ljude onako kako ih ja vidim. Ono što je karakteristično za moju fotografiju jest to što  nikad ne prikazuje osjećaje modela, oni su uvijek projekcija mojih osjećaja i želja“, objašnjava naša svestrana sugovornica. Foto dani mladih za nju su bili prava inspiracija, jer je upravo na njima otkrila snagu portretne fotografije. „Foto dani mladih za mene su bili prilika da se povežem s mladim fotografima diljem Hrvatske i naučim nešto novo. Najviše dugujem Ivanu Gudiću koji me na mojim prvim Foto danima usmjerio na portretnu fotografiju.“ Uz Ivana Gudića, Irmin uzor u fotografiji je Sanja Lydia. Mladim bi fotografima preporučila da se uključe u Foto dane, kako bi stekli nova znanja i upoznali druge kreativce s kojima mogu razviti suradnju. „Ali osim dobrih suradnika, stekla sam i dobre prijatelje“, naglasila je Irma.

„Želim samostalno napredovati“
Prema Irminom mišljenju mladi se fotografi teško probijaju, no ako imaju dovoljno ljubavi pronaći će svoj put prema uspjehu. Pritom su najveće prepreke – one financijske. „Budući da mladima u srednjoj školi nije dozvoljeno raditi, napredovanje može potrajati. Želim napredovati bez financijske pomoći roditelja i unaprijediti svoje vještine, a na kraju i svoju opremu“, ustvrdila je Irma. Jedan je od problema i nedostatak edukacija za mlade fotografe, ali se naša sugovornica nada da će se i to promijeniti kada Mreža mladih fotografa zaživi u punom sjaju.

Postavljanje prioriteta
Osim fotografije, Irma je aktivna u križevačkim udrugama K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T. te je glasnogovornica Udruge srednjoškolaca. Uključena je u organizaciju raznih kulturnih događanja i festivala, a nedavno je pokrenula i humanitarni projekt „Eat, sleep, party, repeat.“ Na pitanje koji su joj planovi za budućnost, s obzirom na sva dosadašnja postignuća i uspjehe, Irma je kratko odgovorila: „Želim  upisati fakultet koji nema veze s fotografijom, jer svaki hobi koji pretvorim u posao zamrzim.“(fdm)

irmafotografija-600x800

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. Ivan Majdak piše:

    Čestitam na svim aktivnostima simpatičnoj mladoj dami, sa željom da njeni uspjesi budu poticaj i drugim mladim ljudima, da svojim radom obogaćuju i čine ljepšom našu svakodnevicu …

  2. Seka Grgurević piše:

    Bravo

  3. Seka Grgurević piše:

    Bravo

Komentari su zatvoreni.