Gradska blagajna nije najveći uzročnik blokada Križevčana

_tportal_dobrodosli_u_krizevce_blokirani_gradjani_Nemcicev_trgKRIŽEVCI – Tema o Križevcima kao gradu s najvećim brojem stanovnika s blokiranim računima dobila je jedno od pojašnjenja na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća, pri čemu su vladajućima duže vremena čekani podaci stigli kao naručeni upravo za tu prigodu. Naime, jedna od češće ponavljanih tvrdnji oporbe bila je da Križevčane u minuse i ovrhe bacaju dugovi prema gradskoj blagajni, a još više neplaćeni računi Komunalnom poduzeću. Prema brojkama koje je nakon tri mjeseca čekanja dobio zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović, istina je bitno drugačija.
– Prvih 10 najvećih vjerovnika po broju blokiranih građana, broj jedan, najveći broj blokiranih Ministarstvo financija, 1262 građana. Broj 2 HZZO, 753 blokirana, HT d.d. 693 blokirana, VIPNET d.o.o. 564, HRT 530, Grad Križevci 328, Zagrebačka banka 319, Erste banka 305, Komunalno poduzeće 229 i Koprivničko-križevačka županija 178, nabrojao je.

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da među oko 2500 stanovnika grada koji imaju račune u blokadi, njih svega šest dužno je 40 posto ukupnoga duga. A kad se pogleda tko su najveći vjerovnici prema iznosima koje potražuju, slika je opet nešto drugačija od često ponavljanih tvrdnji.
– O iznosu mogu vam reći slijedeće: HPB preko 24,5 milijuna kuna, Zanatska kreditna unija 23,208.000 kuna, RH – Ministarstvo financija 22,300.000 kuna, Zagrebačka banka 17 milijuna, HZZO 10 milijuna, Privredna banka 7,7 milijuna, Erste banka 7,4 milijuna, Partner banka 4,6 milijuna, Croatia osiguranje 4,6, Banka Kovanica 4 milijuna i nešto više, naveo je Katanović.

Dogradonačelnik Katanović je napomenuo da je Financijskoj agenciji za dostavu podataka trebalo oko tri mjeseca, a ne samo u tom vremenu već od prve objave podataka nizale su se optužbe na račun lokalne samouprave za stanje u kojem nema ama baš nikakve odgovornosti. Primjerice, koliko će kredita građani vraćati, koliko računa za mobitele neće plaćati, koliko tv pristojbe, ili pak obaveza za zdravstveno osiguranje.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. Ivan Bermanec piše:

    Pa Krizevci su tak razvijeni i kak onda more biti tolko blokiranih?!?!?!?!?!

    1. presvetli piše:

      Kriva strana je razvijena 🙂

  2. kaja piše:

    Baš sam fascinirana, kako u ovoj našoj Domovini uopće ne možeš znati “pravu” istinu o bilo čemu. I kad si prisutan događanju, čitaš ozmeđu redova, a opet moraš znati u maloj sredini, od kud vjetar puše? Pitanje nezamjeranja, pogodovanja, premrežavanja? Nekako mi je normalno da mediji budu “savjest društva”, ali na žalost i to je privatizirano, pa ; Veži konja gdje ti gazda kaže! Nadam se da ću dočekati taj dan, kad ćemo prestati politizirati. Kad će stranke u oporbi, konstruktivno nuditi ideje- rješenja. Postaviti se u date okvire, kao u vlasitoj obitelji, i iz te pozicije komentirati. Užasno mi je što nam u ovih dvadesetak godina nude naše Politike- stranke. Valjda smo se svi zasitili i ustaša i partizana? Baš sam zčuđena kako podmladak stranaka, kojima su dostupne sve informacije, na brzinu postanu “isprani”. Nitko ne priča o gospodarstvu. Poštenje, kao da je to postalo svetogrđe?! Kad ćemo svatko ponaosob, krenuti od sebe? Kad ćemo pošteno i savjesno obavljati ono što radimo? Gdje smo to zabrazdili? Svakodnevno šetam po industrijskoj zoni i preko željezničke stanice. Polovicom travnja netko je kopao na livadi malo niže od teniskog terena. Taj “netko” je sa veliki strojem, umjesto da se okrene na travi, okretao se na stazi- pločama, koje su nedavno mijenjane. Samljeveno devet ploča. Gdje je komunalni redar, koji treba obiolaziti svoj teren? Što radi? U ovoj našoj Domovini, svatko tko radi trebao imati svog kontrolora. Onda kontrolor svog, i tako u nedogled. Zanima me da li se tako ponašamo u svom domu? Svojoj obitelji? Zar nije normalno da se veselimo, kad nam je Grad uređen? Da odgovorno čuvamo i svoja i javna dobra. Sad će nam skoro i izbori, pa “birajmo”. Valjda više nećemo biti samo “za” ili “protiv”, već uistinu birati. Lako je samo gledati sa strane i politizirati. Malo se zamislimo; Što smo mi napravili, tamo gdje možemo da nam bude bolje?
    Pa, sretno nam bilo!

Komentari su zatvoreni.