Hrg: Na iduću proslavu gosti iz Zagreba stižu novom cestom

Kolinda_Grabar_Kitarovic_predsjednica_Dan_Grada_2015_aKRIŽEVCI – Gradonačelnik Križevaca Branko Hrg ni u prigodi još jednog Dana grada nije promijenio naviku iz većine prošlih proslava, a za kormilom gradske uprave još je od 2001-ve godine, te nije nabrajao učinjeno od prošloga travnja u metrima ili kvadratima zgrada, cesta ili vodovoda. Pred ispunjenom dvoranom Hrvatskoga doma, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uz 763. rođendan Križevaca, u prisustvu predsjednice republike Kolinde Grabar Kitarović, Hrg je prvo podsjetio da se Dan slavi u znak sjećanja na davanje povlastice Gornjem gradu Križevcu slobodnog kraljevskog grada. Od te 1252. godine trebalo je oko 500 godina do ujedinjenja s Donjim gradom, a na put zajedništva grad je izvela tek carica Marija Terezija, podsjetio je Hrg, te zaključio da sadašnjost ima puno sličnosti s tom poviješću svađa i neslaganja.
– 500 godina svađa, 500 godina razjedinjenja i nisu se Križevčani u povijesti uspjeli dogovoriti da se sami ujedine i da sami zajedno rade i napreduju. Danas imam nekako osjećaj da se je ta povijest ovoga našega grada, ta više stoljetna svađa preselila i u političku klimu u Hrvatskoj, rekao je Hrg.

Predsjednici Grabar Kitarović je zahvalio na naporima da okupi sve koji mogu doprinijeti boljitku, a za grad slavljenik Hrg je siguran da mu sukoro slijede bitno bolji dani.
– Zato što ćemo reći, ja vjerujem na godinu, u ovo doba, na ovaj dan, da su naši gosti iz pravca Zagreba konačno došli novom cestom do Križevaca. To je ono što ovom kraju daje neviđene perspektive i mogućnosti. Samo je na nama ovdje u Križevcima da li ćemo po toj cesti dozivati dobro i slati dobro, ili ćemo voziti jedni po lijevoj, a drugi po desnoj strani tako da se ni ne pogledamo, zaključio je.

Čestitke gradu čiji je stanovnik, kao i poziv na zajedništvo kao preduvjet napretku uputio je župan Darko Koren, a predsjednica Grabar Kitarović povijesni pregled značaja prigorskog središta zaključila je riječima ohrabrenja.
– Sve to pokazuje da ovaj grad diše svojom poviješću; s pravom ste na nju ponosni kao i na svoje velikane, književnike, znanstvenike, dramske umjetnike i druge. Vaša povijest u velikoj mjeri kapital je vašega razvoja i taj kapital, uvjerena sam, vi ste dobro iskoristili. No ujedno Križevci su grad koji je planovima okrenut budućnosti, kako u gospodarstvu, tako i u društvenim djelatnostima, napomenula je.

Proslava je ponovno okupila i čelnike prijateljskih gradova iz BiH, Italije, Mađarske, Srbije, Makedonije i drugih, a na središnjim trgovima izmjenjuju se događanja bez prekida, sve do večerašnjeg koncerta Prljavog kazališta.(RKC)

Možda vam se svidi
  Subscribe  
Obavijesti me o
mojpatak
mojpatak

Majdače, mogel bi se složit s tobom da si mjerilo za jad i bijedu, ak si na sebe mislil… Dok se SDP raspada na državnoj i lokalnoj razini, ti pevaš labuđi pjev :)))

Fora
Fora

Ljudi a da samo znate koliko ste jadni i bijedni, sad kad je sve polako počelo dolaziti na naplatu u HSS-u panika…

mojpatak
mojpatak

Jedino za kaj je taj stari sdpov apartčik zaslužan je konstantna propaganda Plana 21.
http://i58.tinypic.com/2mply8n.jpg

domaći
domaći

pa da uglavnom se možemo dičiti svojom poviješću i , na žalost, samo poviješću, ali ne i sadašnjošću pošto su naše vrle političke strukture , sve od rata pa do sad, omogućile da privreda u ovom gradu umre,a nova nikako da se rodi….osim ono nešto malo u poslovnoj zoni Nikole Tesle koja je davno započeta…

dugi
dugi

kaj vredi cesta kad bu kolinda došla helićem