Oni su rekorderi po blokiranim računima


Ovdje su nekadašnje tvornice zamijenile blokade i borba za izlazak iz crvenog.

Križevci – nekad industrijsko središte – danas neslavni rekorder. Grad je to s najviše blokiranih građana. Dugovi blokiranih stanovnika danas su 4 puta veći od proračuna Križevaca. Provjerili smo kako Križevčani žive, točnije kako se snalaze u takvom okruženju.

Dočekati zeleno na računu, za mnoge je znanstvena fantastika. Život u blokadi, normalna je pojava. 102 tisuće kuna i Maricu je odvelo u crveno.

‘To je sad na Poreznoj, tu sam podnijela zahtjev za skidanje duga. Rekli su da će nam biti bolje, ali mi se čini da će biti još i gore nego je bilo, ovo su užasi’, kaže Marica iz Križevaca.

Križevci imaju jedan neuobičajeni rekord, ovo je broj s najvećim brojem blokiranih građana u Hrvatskoj njih nešto manje od 3 tisuće duguje gotovo 227 milijuna kuna, što je 4 gradska proračuna

Križevčani su najviše dužni u državnu blagajnu 32,8 milijuna kuna, regionalnim jedinicama duguju 2,9 milijuna kuna, dok ostali vjerovnici od njih potražuju 191 milijun.

Gašenje tvornica, jedan je od najvećih izvora blokiranih računa.

‘Nezaposlenost prvenstveno, ostali su negdje nešto dužni, krediti na kraju, krajeva i to ih je dovelo do te situacije’, kaže Križevčanka Ana.

Zajednički naziv mladima – bijeg što dalje.

‘Pobjeći iz ove sredine, ni Bjelovar nije ništa posebno sve je to isto, ovaj kraj je baš čudan, nema posla’, rekao nam je Marin.

‘Tužna sam zapravo zato što ne vidim perspektive, što mladi odlaze. Ja se šalim da ćemo ostati samo političari i penzići u Hrvatskoj i to mi je tužno’, kaže Kaja.

Nekadašnje tvornice, zamijenile su blokade i borba za izlazak iz crvenog. (dnevnik.hr)

 
 
 

Vezano
2 komentara
  1. presvetli piše:

    Ima tu svega od lakomosti pojedinaca, loše uloženih novaca, do ostanka bez posla i nemogućnosti vračanja kredita. Koliko god ljudski ego bio gladan da se pokaže u okolini ipak mislim da je najveći krivac ovakva gospodarska situacija gdje je politika omogućila gašenje i preseljenje svih relativno bitnih proizvodnih pogona iz Križevaca. Ljudi bi na neki način servisirali svoje rate kredita kad bi imali gdje raditi i naravno zaraditi novce za ratu.

  2. dugi piše:

    morti je za to kriva evropska unija

Komentari su zatvoreni.