Policija cijeli tjedan snima brzinu vožnje

Stop - PolicijaKOPRIVNICA – U tri prošla mjeseca na cestama Podravine i Prigorja dogodilo se 118 prometnih nesreća; među ukupno 257 njihovih sudionika jedna je osoba izgubila život, 14 je teško, a 45 lakše ozlijeđeno. Da nije bilo smrtnog stradanja, te brojke bile bi nešto bolje onih onih u istom lanjskom vremenu, kazala je Voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi Mirela Škvorc.
– 8 posto je zabilježeno manje prometnih nesreća u prva tri mjeseca nego u istom razdoblju prošle godine, međutim za razliku od prošle ove smo imali događanje jedne prometne nesreće s poginulom osobom, a prošle nismo imali smrtnog stradavanja u tom vremenu. Također nam je došlo do smanjenja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i s materijalnom štetom, rekla je.

Među uzrocima nema novosti, na prvom mjestu i dalje je brzina, i nepropisna i neprilagođena, zatim oduzimanje prednosti prolaska, a pod alkoholom bilo je 17 posto vozača u nesrećama. Izdvaja se i skupina vozača u dobi do 24 godine – mladi vozači prouzročili su 13 posto nesreća. Iako su podaci za našu županiju u početku ove godine nešto bolji od lanjskih, i naša Policijska uprava sudjelovat će u cjelotjednom pojačanom nadzoru brzine vožnje koji se od danas odvija u cijeloj državi, ali i šire, najavila je Škvorc.
– Također bi ovim putem najavili da ćemo do nedjelje 19-oga provoditi pojačani nadzor brzine kretanja; provodit će se osim na području naše Policijske uprave i u cijeloj RH, ali i na području cijele EU, obzirom da su to akcije usklađene na nivou cijele Unije, napomenula je.

Tijekom akcije, u četvrtak i petak provodit će se 24-erosatni nadzor. A kako s ljepšim vremenom raste broj motocikala i mopeda na prometnicama, za njihovo pouzdaniju vožnju policija je s partnerima odlučila omogućiti vlasnicima provjeru tehničke ispravnosti, dodala je Mirela Škvorc.
– Dani tehničke ispravnosti motocikala i mopeda 2015. godine, zajednički ga provode stanice za tehnički pregled, HAK, Centar za vozila Hrvatske i MUP i to od 20-25. travnja; u tom vremenu svi vlasnici, odnosno vozači mopeda i motocikala mogu iskoristiti mogućnost besplatno preventivnog tehničkog pregleda mopeda i motocikala, najavila je.

Dakako, uz tehnički ispravan motorni dvokotač obavezno ide i homologirana, te pravilno zakopčana kaciga, dodala je.(RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.