Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1058

Dan poslije ovih "Krugova", 8. travnja, navršava se 100 godina od rođenja Ivana Supeka (foto: wikipedia.hr)
Dan poslije ovih "Krugova", 8. travnja, navršava se 100 godina od rođenja Ivana Supeka (foto: wikipedia.hr)
Dan poslije ovih “Krugova”, 8. travnja, navršava se 100 godina od rođenja Ivana Supeka (foto: hr.wikipedia.org)

U trećem nastavku predavanja Lucije Konfic s Odsjeka za povijest hrvatske glazbe HAZU koje je održala 20. ožujka u Gradskoj vijećnici u Križevcima pod nazivom Milena Šugh Štefanac – zaboravljena križevačka primadona upoznajemo se s njenim ulogama i operama u kojima je nastupala.

Poseban prilog u ovim Krugovima posvećen je Ivanu Supeku čija se stogodišnjica rođenja navršava dan nakon ove emisije.

U Novim naslovima iz Gradske knjižnice predstavljamo po jedno sociološko djelo o političkim vođama, lokalno križevačko izdanje i roman.

U Vijestima Krugova najavljujemo izložbe Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne u Zagrebu, Križevci okom kamere u našem gradu, navodimo planirane događaje na festivalu Culture Shock do sljedećih Krugova, otkrivamo koja je bila najpopularnija umjetnica na svijetu prošle godine i kako je pronađena jedna davno ukradena slika u Splitu, te kakva je prvoaprilska vijest objavljena na inače vrlo ozbiljnim službenim stranicama CERN-a.

Iz dosadašnjeg programa Culture Shocka: na tribini o eksperimentalnoj arheologiji, 2. travnja, posjetitelji su i sami mogli tkati na replici tkalačkog stana iz davnih vremena
Iz dosadašnjeg programa Culture Shocka: na tribini o eksperimentalnoj arheologiji, 2. travnja, posjetitelji su i sami mogli tkati na replici tkalačkog stana iz davnih vremena (foto: R.Matić)

Na današnji datum obnavlja nam sjećanje na Franju Ksaverskog, El Greca, Antu Topića Mimaru, Milutina Cihlara Nehajeva, Francisa Forda Coppolu, Krstu Hegedušića, prvu modernu šibicu, Ohmov zakon, najveći bojni brod i računala prije pojave osobnih računala, kada se još nije niti slutilo da će računala uskoro postati nešto što će svatko od nas imati (bar) po jedno samo za sebe.

Najznatiželjnije posjetiteljice tribine o eksperimentalnoj arheologiji još su dugo  ispitivale predavačicu Andreju Kudelić i  demonstratoricu Tenu Karavidović kako peći keramiku na način naših davnih predaka (foto: R.Matić)
Najznatiželjnije posjetiteljice tribine o eksperimentalnoj arheologiji još su dugo ispitivale predavačicu Andreju Kudelić i demonstratoricu Tenu Karavidović kako peći keramiku na način naših davnih predaka (foto: R.Matić)

U prilogu o svjetlosnom onečišćenju saznajemo o jednom od najboljih mjesta na svijetu s kojega se vidi noćno nebo kakvo su vidjeli “naši stari” prije izuma umjetnih noćnih osvjetljivača naših prebivališta i kako zapravo nebo izgleda kad mu damo priliku da nam se pokaže u “svojem punom svjetlu”, to jest u “našem punom mraku”.

U Svemirskom kutku otkrivamo što možemo vidjeti na nebu ovih dana kad padne noć, pa i prije toga. Od nesvakidašnjih i za nas neponovljivih objekata još možemo vidjeti komet Lovejoy.

Komet Lovejoy snimljen sa Stražinca 20. veljače 2015. (foto: Martin Vujić, Perzeidi)
Komet Lovejoy snimljen sa Stražinca 20. veljače 2015. (foto: Martin Vujić, Perzeidi)

U Zanimljivostima još jednom govorimo o do sada zabilježenim vremenskim ekstremima, a glazba koja je vezana uz govorne priloge pripada repertoaru koji je izvodila Milena Šugh Štefanac, Ludvigu van Beethovenu, te grupama Boa i U2 u suradnji s Lucianom Pavarottijem..

Ne dirajte mi krugove broj 1058 emitira se 7. travnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 11. travnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Bila na predavanju u Klubu kulture na Eksperimentalnoj arheologiji
    Gđa. Andreja Kudelić, pokazala nam je snimke rada na peći, za pečenje ukrašenih posuda od keramike.
    Peć (oblik ljevka) dio je u zemlji, napravljena od savitljivog drva i oblijepljena blatom. Temperatura mora biti 750 stupnjeva. Vatra se mora bez prestanka održavati, za trejanja postupka.
    Rekla je da su kuhali i pekli u posudama, i da se u okusu osjeća glina.
    Gđa. Tena Kravidović, tkala je dio prekrasnog šala, sa dosta spretnosti. Zahtjevna replika tkalačkog stana, uz koji se stoji, treba dosta umješnosti da tkanje bude jednolično- fino.
    Svaka čast dečkima u Klubu kulture, koji nam svakegodine prirede iznađenja, krizi usprkos.
    Bravo dečki!

Komentari su zatvoreni.