Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1057

Predstavljanje meteorita Križevci u Bjelovaru (foto R.Matić)
Milena Šugh-Štefanac
Milena Šugh-Štefanac (izvor: Križevci.hr)

Na početku emisije slušamo drugi nastavak predavanja Lucije Konfic s Odsjeka za povijest hrvatske glazbe HAZU koje je održala 20. ožujka u Gradskoj vijećnici u Križevcima pod nazivom Milena Šugh Štefanac – zaboravljena križevačka primadona.

U Novim naslovima iz Gradske knjižnice predstavljamo dva romana, a u Vijestima Krugova govorimo o financijskim problemima časopisa Zarez, o pronađenim ukradenim umjetninama, arheološkom otkriću pored Trsta i o velikom meteoritskom krateru u Australiji. Od lokalnih vijesti navodimo buduće događaje na festivalu Culture Shock, među kojima je u četvrtak tribina o eksperimentalnoj arheologiji, te najavljujemo godišnju skupštinu Povijesnog društva Križevci koja počinje još za vrijeme trajanja ove emisije. Križevački planinari organiziraju uskrsno hodanje po Kalniku, a imamo i predstavljanje dviju knjiga.

Na današnji datum osvrće se na ličnosti i događaje vezane uz 31. ožujka, pa ćemo tako pričati o književniku Gogolja, legendu o nastanku pojma mafija, o Eiffelovom tornju, Varšavskom paktu i web browseru Mozilli, a bit će spomenuti i Anne Frank i Jesse Owens, te Isaac Newton i Luna 10.

Ante Radonić o istraživanju kometa u Daruvaru (foto: R.Matić)
Ante Radonić o istraživanju kometa 23. ožujka u Daruvaru (foto R.Matić)

U prilogu o svjetlosnom onečišćenju govorimo o Devetom satu za planet Zemlju (koji u Križevcima nije obilježen), te kako su ga proveli Perzeidi u Daruvaru, a onda su ga u Križevcima obilježili, samo bez gašenja rasvjete, dan kasnije.

Gašenje gradske rasvjete u Daruvaru povodom Sata za planet Zemlju dobro je došlo astronomima
Gašenje gradske rasvjete u Daruvaru povodom Sata za planet Zemlju dobro je došlo astronomima koji su građanima Daruvara omogućili promatranje neba teleskopima iz središta njihovog grada (foto: R.Matić)

U Svemirskom kutku osvrćemo se na proteklih 10 dana astronomije u Daruvaru, komentiramo predstavljanje križevačkog meterita na Danima slobodne nastave u Bjelovaru 27. ožujka, spominjemo kako je nova posada došla na Međunarodnu svemirsku stanicu i što možemo vidjeti na nebu ovih dana kad padne noć, pa i prije toga.

Predstavljanje meteorita Križevci u Bjelovaru (foto R.Matić)
Predstavljanje meteorita Križevci u Ekonomskoj i birotehničkoj školi u Bjelovaru 27. ožujka 2015. na Danima slobodne nastave (foto R.Matić)

U Zanimljivostima nastavljamo govoriti o do sada zabilježenim vremenskim ekstremima, ovoga puta o temperaturnim ekstremima širom planeta.

U glazbenim prilozima slušamo u podlogama dosta klasične glazbe, u pauzama slušamo popularnu glazbu, ali i, opet, s razlogom, Johanna Sebastiana Bacha, to jest Muku po Mateju.

Ne dirajte mi krugove broj 1057 emitira se 31. ožujka od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 4. travnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.