‘Hrvatska bi zbog poništenog natječaja mogla ostati bez 150 mil. eura’

HŽ Kolodvor KriževciSindikati HŽ-a traže utvrđivanje odgovornosti za ponovljeno poništenje natječaja izgradnje drugog kolosijeka i rekonstrukciju postojećeg kolosijeka pruge Dugo Selo – Križevci

Sindikat hrvatskih željeznica, Sindikat infrastrukture HŽ-a i Sindikat željezničara Hrvatske traži od premijera Zorana Milanovića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića da utvrde odgovornost za ponovljeno poništenje natječaja izgradnje drugog kolosijeka i rekonstrukciju postojećeg kolosijeka pruge Dugo Selo – Križevci.
– Natječaj je već jednom poništen, a neiskorištena sredstva EU jedva su spašena prenamjenom za dubrovačku zračnu luku. Bojimo se da bi Republika Hrvatska i Hrvatske željeznice ovaj put mogle trajno ostati bez oko 150 milijuna eura bespovratnih sredstava za taj iznimno važan projekt – upozoravaju sindikati.

Zbog toga traže da Vlada RH učini sve potrebno da u ponovljenom natječaju od EU dobiju ta sredstva.
– Još jednom tražimo da se pronađe organizacijski okvir da u tom poslu mogu sudjelovati Pružne građevine, kao jedina domaća tvrtka specijalizirana i opremljena za gradnju i održavanje pruga. S obzirom na to da je Vlada reducirala obnovu pruga iz drugih izvora radi čega je zaostatak u remontu pruga povećan na 1800 km, s obzirom da je ta redukcija tolika da se u 2015. na mreži neće promijeniti niti jedna skretnica, sudjelovanje Pružnih građevina u tom projektu s oko 400 milijuna kuna značilo bi opstanak najveće građevinske tvrtke Hrvata – stoji u dopisu koji su sindikati poslali premijeru i resornom ministru.(VL)

Vezano
3 komentara
  1. Fora piše:

    Super, sad su i sindikati počeli voditi državnu politiku. Zašto ne traže da se te Pružne građevine izdvoje i postanu d.d. te se onda javljaju na natječaje? Pa jel nam još nije jasno da EU ne priznaje naša namještanja posla za nekoga, nema više, fajrunt, dosta… ne može poduzeće u vlasništvu države dobiti posao od državnog posuzeća i o tome nema rasprave. A svi bi oni bili u državnom vlasništvu, dobivali sigurne debele plaće iz državne kase, a usput dobivali i unosne poslove… Sindikatima bi bilo bolje da začepe gubice, njima je najvažnije da njihovi čelnici imaju po 30,40 000 kuna plaće iz državnog proračuna.

  2. Volim Križevce piše:

    NESPOSOBNOST koja je skuplja čak i od Sanaderovog lopovluka !

    1. Fora piše:

      od Sanaderovog i HDZ-ovog i HSS-ovog lopovluka nije skuplja niti Hrvatska država, zato ne ke**aj gluposti već se pokri s ušima i bolje šuti!

Komentari su zatvoreni.