Promatranje pomrčine Sunca s Nemčićevog trga 20. ožujka dopodne

Pomrčina Sunca promatrana teleskopom iz Križevaca otprilike će ovako izgledati
Animacija pomrčine Sunca 20. ožujka 2015. Pomična crna "mrlja" je putanja potpune pomrčine, a pomično sivo područje oko nje je zona djelomične pomrčine u kojoj se nalazi i Hrvatska
Animacija pomrčine Sunca 20. ožujka 2015. Pomična crna “mrlja” je putanja potpune pomrčine, a pomično zasjenjeno područje oko nje je zona djelomične pomrčine u kojoj se nalazi i Hrvatska. Vrijeme na animaciji je UTC (po Greenwichu), to jest treba mu dodati jedan sat za naše prilike.

Križevačka astronomska udruga Perzeidi priređuje javno promatranje djelomične pomrčine Sunca s Nemčićevog trga u Križevcima, teleskopom zaštićenim propisanim zaštitnim filterom, te golim okom kroz pouzdane filtere, 20. ožujka između 9 i 12 sati dopodne. Vremenska prognoza daje nam nadu da će promatranje uspjeti, a čak bi i poneki oblačak ako prijeđe preko Sunčevog diska mogao promatranje učiniti zanimljivim jer bi se tako možda na trenutak Sunčev srp mogao vidjeti i bez ikakvih pomagala.

Pomrčina Sunca promatrana teleskopom iz Križevaca otprilike će ovako izgledati
Pomrčina Sunca promatrana teleskopom iz Križevaca otprilike će ovako izgledati

Podsjećamo da je izravno gledanje u Sunce bez adekvatne zaštite vrlo štetno za oči i može izazvati trajno oštećenje vida, pa ne smijemo niti pokušavati pomrčinu gledati bez pomagala koja znatno smanjuju intenzitet Sunčevog zračenja.

Pomrčina Sunca u Križevcima počinje u 9:34, njen je maksimum u 10:43, a završetak u 11:55. Za vrijeme maksimuma Mjesečev disk će prekriti 58 posto Sunčevog diska. Smanjenje intenziteta Sunčeve svjetlosti bit će usprkos tome jedva primjetljivo.

Posljednjih godina Perzeidi priređuju građanima promatranje Sunca i njegovih pjega za vrijeme Križevačkog velikog spravišča. Ovako je bilo 14. lipnja prošle godine
Posljednjih godina Perzeidi priređuju građanima promatranje Sunca i njegovih pjega s Nemčićevog trga za vrijeme Križevačkog velikog spravišča. Ovako je bilo 14. lipnja prošle godine (foto: R.Matić)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potpuna pomrčina bit će vidljiva na dalekom sjeveru, prelazi uglavnom preko Atlantskog ocena i zahvaća vrlo malo kopna, tek neke otoke.

Na stranicama Hrvatskog astronomskog saveza čiji su član i Perzeidi možete se informirati gdje se sve u Hrvatskoj organizira promatranje pomrčine, pa izaberite mjesto koje vam je najbliže.

Izvor: Perzeidi

Vezano

Komentari su zatvoreni.