Dječji vrtić Križevci ulazi u energetsku obnovu

IMG_6482_Mrak_Taritas_obnova_energetska_vrtici_krizevci_hrKRIŽEVCI – Najveća križevačka predškolska ustanova ide u energetsku obnovu; Dječji vrtić Križevci sagrađen je 1979-te, a 97-me dograđen mu je prostor jaslica, te su obje cjeline unatoč ulaganjima osnivača, primjerice 2008-me u zamjenu vanjske stolarije, u vrlo niskom energetskom E razredu i troše ogromne količine energenata. Zbog toga je vrtić i prijavljen na Program energetske obnove zgrada javnog sektora Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a na provedenom javnom natječaju za pružatelja energetske usluge odabrana je tvrtka Jedinstvo iz Krapine. Jučer je provođenje projekta zajamčeno i potpisivanjem ugovora na koji su potpise stavili u ime osnivača gradonačelnik Branko Hrg, ravnateljica vrtića Mirjana Gregurek, te direktori Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj i tvrtke ‘Jedinstvo’ Josip Mihalić, a događaju je prisustvovala i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.
– Sad iza ugovora izvođač radova ima 60 dana vremena za napraviti projekt koji naravno mora pregledati Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama. Ako to sve bude u redu, ta projektna dokumentacija, ide se na izvođenje radova. Mi konkretno očekujemo da će to biti u ljetnom periodu jer jedino tada i može biti i vjerujem da će se to tada i napraviti, najavila je ravnateljica vrtića Mirjana Gregurek.

Troškovi za energiju sada godišnje iznose 200-njak tisuća kuna, a ti bi računi nakon obnove trebali biti prepolovljeni. U radove i opremanje će biti uloženo gotovo 2,5 milijuna kuna i to ulaganje trebalo bi se u cijelosti vratiti kroz 14 godina praćenja, a neke od glavnih zahvata izdvojila ravnateljica.
– Vanjska izolacija zgrade vrtićkog dijela, zamjena kompletne stolarije u jasličkom dijelu, krovište je jako loše i obnovit će se, automatizacija mjerenja potrošnje energije, znači neće se ništa ručno mjeriti, ugradnja plinsko kondenzacijskog kotla jer mi imamo one stare kotlove…, navela je Gregurek.

U 11 odgojnih skupina Dječji vrtić Križevci polazi 220 mališana, o kojima brine 36 zaposlenika. Za istu vrstu energetske obnove iz gradske je uprave prijavljena i Osnovna škola Vladimir Nazor.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.