Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1054

Akademik Ferdo Bašić na tribini "Tla Hrvatske najveće su blago hrvatskog naroda"
Akademik Ferdo Bašić na tribini "Tla Hrvatske najveće su blago hrvatskog naroda"
Akademik Ferdo Bašić na tribini “Tla Hrvatske najveće su blago hrvatskog naroda” (foto: R.Matić)

Križevački Zavod HAZU-a i Znanstveno vijeće za zaštitu prirode – Sekcija za tlo, organizirali su u četvrtak, 5. ožujka navečer u Gradskoj vijećnici u Križevcima javnu tribinu Tla Hrvatske najveće su blago hrvatskog naroda. Predavač je bio akademik Ferdo Bašić, naš poznati pedolog i dugogodišnji Križevčanin, koji je održao jednosatno nadahnuto, na trenutke i poetično, popularno-znanstveno predavanje o pojmu, fenomenu i važnosti tla. U publici je bilo dosta učenika, profesora i znanstvenika poljoprivredne struke, pa se nakon predavanja razvila živa diskusija. U ovoj ćemo emisiji poslušati prvu polovicu predavanja akademika Bašića.

Posjetitelji tribine (foto: R.Matić)
Posjetitelji tribine (foto: R.Matić)

U Novim naslovima iz Gradske knjižnice, koja trenutno ne radi za korisnike jer je u toku preseljenje u novu zgradu, predstavljamo po jedan roman, zbirku priča i stručnu knjigu iz više matematike. Najavljujemo i predstavljanje programa O poslovnim knjižnicama u okviru narodnih knjižnica.

U Vijestima Krugova govorimo o Banksyjevim novim angažiranim grafitima, jednoj izložbi fotografija u Zagrebu, objavljujemo natječaj Likovne galerije u Križevcima za fotografije na temu Križevaca, imamo vijest o progonu spisateljica i o bračkoj Pustinji Blaca kao našem kandidatu za Nagradu za dostignuća u području zaštite krajolika Vijeća Europe. Saznat ćemo i o novim aktivnostima križevačkih planinara koji nas zovu da s njima pođemo na izlet na Medvednicu, te o predstojećoj, još jednoj predstavi Stilske vježbe u Križevcima. Imamo i dvije vijesti iz nuklearnog istraživačkog centra CERN.

Godišnjice su vezane, između ostalih, uz Marcella Malpighija, Jeremiasa Benjamina Richtera, stogodišnjicu rođenja književnika i moreplovca Jožu Horvata, uz bosanskog kralja Stjepana Tvrtka I. Kotromanića, još jednom Alexandera Grahama Bella, te uz 70 godina od smrti Anne Frank.

Meteorit Križevci na konferenciji za medije 7. ožujka 2011.
Meteorit Križevci na konferenciji za medije 7. ožujka 2011. (foto: Hrvatska meteorska mreža)

Redoviti prilog o svjetlosnom onečišćenju uvod je u Svemirski kutak u kojem obilježavamo četiri godine od objavljivanja javnosti da je pronađen Meteorit Križevci, najavljujemo skorašnji najveći astronomski festival u našem kraju a i šire, Deset dana astronomije u Daruvaru, najavljujemo najvažnije astronomske događaje u sljedećih mjesec dana, te govorimo o najuočljivijim nebeskim tijelima trenutno na našem nebu.

Program 10 dana astronomije u Daruvaru (AD Kumova slama, Daruvar)
Program 10 dana astronomije u Daruvaru (AD Kumova slama, Daruvar)

U Zanimljivostima riječ je o skorašnjem 14. ožujku, ne samo kao o rođendanu Alberta Einsteina čija opća teorija relativnosti ove godine navršava sto godina, nego i kao o Danu broja pi. Ove godine, u subotu, za četiri dana možemo proslaviti čak i trenutak broja pi. Kako, saznat ćemo u emisiji.

U glazbenim prilozima, između ostalih, slušamo Vicu Vukova, grupu “Idoli” u znak sjećanja na nedavno preminulog Vladu Divljana, te Josipu Lisac s kojom najavljujemo početak ovogodišnjeg Culture Shocka.

Ne dirajte mi krugove broj 1054 emitira se 10. ožujka od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 14. ožujka od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.