TZ Kalnika pred gašenjem, Kešer optužuje Gjigaš

Turistička zajednica Općine Kalnik nije djelovala u skladu sa Zakonom, Statutom i aktima Zajednice te se nije uskladila s odredbama novog Zakona o turističkim zajednicama u propisanom roku – epilog je to nadzora koji je Ministarstvo turizma i sporta provelo nad radom općinske Turističke zajednice. Ministarstvo je još u listopadu Turističkoj zajednici naložilo da bez odgađanja u roku od pet dana dostavi zapisnik sa zadnje održane izborne sjednice, kao i sve zapisnike sa sjednica Turističkog vijeća i Nadzornog odbora TZ od izborne sjednice pa dalje. Osim toga, Ministarstvo se poziva na četiri ista zahtjeva koje je Općini Kalnik slalo od prosinca 2020. do travnja ove godine.

Predsjednik Turističke zajednice vrlo se uspješno i uredno oglušio na mnogobrojne dopise i pozive Ministarstva turizma i sporta“, rekao je načelnik Kruno Đurec, koji je na dužnosti predsjednika Turističke zajednice naslijedio bivšeg načelnika Mladena Kešera. Kešer, pak, za sve optužuje predsjednicu Općinskog vijeća Kalnika i direktoricu Turističke zajednice grada Križevaca.

Olinka Gjigaš je imala i u moje vrijeme pretenziju ukidanja svih turističkih zajednica osobito Kalnika i Sv. Petra Orehovca, no tada joj to nije uspjelo jer to nismo dopustili kolega Franjo Poljak i ja. Gospođa Gjigaš imala je cilj osnovati turističku zajednicu područja, no to joj je palo u vodu jer moja administracija nije vidjela interes da Kalnik bude u takvom braku. Kruno Đurec, današnji kalnički načelnik, ima odgovornost zaustaviti suludi pohod Gjigašice na egzekuciju TZ Kalnik“, uzvraća Kešer.

Prozvana gospođa Gjigaš odmah je demantirala Kešerove optužbe podsjećanjem da je načelnik Sv. Petra Orehovca Franjo Poljak, zajedno s načelnicima Gornje Rijeke i Svetog Ivana Žabno i s gradonačelnikom Križevaca još 30. prosinca 2020. potpisao Sporazum o udruživanju Turističke zajednice grada Križevaca i jedinica lokalne samouprave, kako bi jačali suradnju i stvorili preduvjete za daljnji razvoj turističkih proizvoda, snažnije brendiranje i promociju područja Križevaca i Kalničkog prigorja. Važno je naglasiti da udruživanje turističkih zajednica potiče upravo država Zakonom iz 2020. kako bi se racionalizirali troškovi, učinkovitije upravljalo destinacijom uz bolju promociju i rezultate. Tako su se, primjerice, prošle godine udružile sve TZ Gorskog kotara i zajednički definirale akcijske planove za turistički razvoj regije, suradnju s razvojnim agencijama, ali i angažman države u jačanju infrastrukture i privlačenju sredstava iz fondova Europske unije. Iako Ministarstvo turizma i sporta tvrdi da Turistička zajednica Kalnika, za vrijeme dok je Kešer bio njen predsjednik, nije radila prema zakonu, Kešer tvrdi suprotno.

Turistička zajednica Općine Kalnik uskladila je sve svoje temeljne akte sa Zakonom o turističkim zajednicama, no bojim se da gospođa Gjigaš namjerno nije dostavila dokumentaciju u Ministarstvo i HTZ zato je ovo logičan potez Ministarstva. Osobno ću provjeriti o čemu se tu radi i načelnik, ujedno i predsjednik TZ Kalnik, ima zadatak sazvati turističko vijeće i nakon toga sazvati skupštinu, ukoliko nešto nedostaje treba uskladiti“, poručio je Kešer.

Međutim, načelnik Đurec kaže da Ministarstvo u dopisu spominje osam godina nemara i nerada, a turističko vijeće i skupština ne mogu uskladiti dokumente i odluke kojih nema ili nisu nikad doneseni.

Godinama se nisu održavale sjednice Turističkog vijeća niti su se donosili financijski i godišnji programi rada, kao ni izvješća. Dokumentacija koju imamo je nepotpuna”, rekao je Đurec i dodao da bi bila šteta da Kalnik, koji uz Križevce ima najveći turistički potencijal, izgubi Turističku zajednicu.

Upravo to se ovih dana dogodilo. Ministarstvo turizma i sporta Općini Kalnik je poslalo dopisu u kojem ih obavještava da će, nakon provedenog nadzora, u skladu sa Zakonom o turističkim zajednicama pokrenuti postupak donošenja rješenja o zabrani djelovanja kalničke Turističke zajednice. Protiv rješenja Ministarstva nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor.

A zašto se uopće podigla tolika prašina i što radi Turistička zajednica jedne male općine poput Kalnika? Prema tom istom Zakonu, lokalne turističke zajednice dobivaju izdašna sredstva od Hrvatske turističke zajednice kao krovne organizacije, a pogotovo turistički nerazvijena područja, u kakvo je spadao Kalnik. Međutim, financijska sredstva moraju se koristiti prema programu rada koji je obavezna donijeti Skupština, a planova i financijskih izvješća, kako kaže načelnik Đurec, nema ili su nepotpuni.

Da je bivša vlast polagala nade u turizam na Kalniku pokazuje činjenica da je Općina Kalnik 2019. podigla paušalni porez za iznajmljivače na 500 kuna, što je više negoli ga plaćaju iznajmljivači u Poreču ili Opatiji. Postojali su i planovi za hotele, adrenalinske parkove ili skijališta, najavljivao se procvat turizma na obroncima Kalnika, a bivša vlast čak je kupila kuće u Vojnovcu u kojima je planirala urediti muzej, društveni dom i sobe za iznajmljivanje. Od svega toga, zasad, ništa se nije ostvarilo.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.