Intervju: Antonio Kossi – prvak Zagorja u motocrossu 2014.

Antonio_Kossi_intervju_mx_blog_0Jako mi je drago da mi je u rubrici Intervju još jedan pobjednik Prvenstva Zagorja, ovaj put u najjačoj klasi motocrossa MX Open, Antonio Kossi. Zanimali su me njegovi počeci u motocrossu, osvrt na ovogodišnje prvenstvo te planovi za budućnost i vjerujem da ćete uživati u čitanju!

Za početak bi te molio da nam kažeš par riječi o sebi, odakle dolaziš, čime se baviš, od kad voziš motocross?
Zovem se Antonio Kossi, imam 23 godine, dolazim iz Križevaca. Po zanimanju sam strojobravar i tehničar za logistiku i špediciju, a trenutno idem u školu za profesionalnog vatrogasca u DUZS u Zagrebu.
Moja moto karijera je počela u supermotu, a prije 4 godine sam počeo voziti motocross. Prve godine sam vozio B-ligu, a već sljedeće godine sam se prebacio u najjaču Pro klasu, MX Open.

Kakve rezultate si imao prošlih sezona? Kako si odlučio da ćeš voziti PZ?
U Prvenstvu Hrvatske su me dosta pratile ozljede pa nemam baš neki poseban rezultat koji bi mogao istaknuti. Mislim da je tome malo kumovao i nedostatak iskustva. Ove sezone sam poslije druge utrke za PH na treningu pao i ozlijedio lijevo rame. To me je spriječilo da u nastavku sezone ozbiljnije konkuriram za poredak PH. Inače smatram da bi mogao konkurirati barem za 4. ili 5. poziciju.
Otprilike u vrijeme kad sam se oporavio od ozljede počelo je Prvenstvo Zagorja pa sam se odlučio priključiti. Smatrao sam da je sezona PH previše odmakla da bi mogao ozbiljnije konkurirati u poretku, pa sam PZ vidio kao idealnu priliku za skupljanje iskustva i povratak u natjecateljsku formu za sljedeću sezonu.

Antonio_Kossi_intervju_mx_blog_1Sve 4 utrke PZ si pobijedio, usudio bi se reći, impresivnim vožnjama! Što je po tebi presudno za pobjedu, motor, vozač, hrabrost, taktika, tehnika?
Kao prvo se podrazumijeva snaga i dobra fizička kondicija, jer uzalud sve i tehnika i taktika, ako nakon pet minuta ne možete držati volan u rukama. Možda zvuči neobično, ali vjerojatno je za ukupnu pobjedu presudilo to što nisam previše forsirao radi ozlijede, pa nisam imao nikakvih padova. Tako sam imao kostantu u svim utrkama i dolazio do pobjede.

Koji motor voziš? Održavaš li ga sam ili imaš kakvu ekipu koja se brine o tome?
Od uvijek sam na KTM motorima, trenutno vozim KTM 350 SXF s tvorničkim dijelovima, nisam ništa posebno dorađivao na njemu. Održavam ga i servisiram sam.

Antonio_Kossi_intervju_mx_blog_4Je li ti koja utrka Prvenstva Zagorja ostala u posebnom sjećanju? Kakve staze inače voliš? Tko su ti bili najveći suparnici ove godine?
Možda će zvučati diplomatski, ali sve staze su mi ostale u lijepom sjećanju. Ako baš moram neku izdvojiti onda bi to možda bila staza u Loboru. Mislim da ima sve elemente prave motocross staze i dosta je brza. Ne volim pretjerano blatne staze, vise mi odgovara suho, odnosno rekao bih da je idealno kad  je staza polumokra.
Najveći suparnik mi je bio domaći vozač iz Zagorja, Neven Čorko.

Nakon sezone si se prebacio na školovanje za vatrogasca, kakvi su ti planovi za novu sezonu, hoćeš li i ove godine voziti u Zagorju ili se prebacuješ na PH?
Moram malo razmišljati i o budućnosti pa se školujem za vatrogasca. Obuka mi traje do polovice 6. mj. 2015. To mi je sad prioritet u životu pa za to vrijeme neću voziti PH kako se ne bi ozlijedio i time ugrozio školovanje. Planiram i ove godine voziti utrke u Zagorju, ali bez ikakvog forsiranja dok ne završim školovanje. Tako ću održavati formu i imati dobar trening za nastavak drugog dijela PH.

Antonio_Kossi_intervju_mx_blog_2Kad smo se već dotakli PH, ove sezone su na vrhu bili Leljak, Karas i Jaroš, vidiš li se u budućnosti kao netko tko bi se mogao ubaciti između njih, pa čak biti i prvak?
Ne bi bilo dobro kad bi vozio utrke bez želje da budem na pobjedničkom postolju. Rekao bi da ovu sezonu gledam kao prijelaznu gdje moram riješiti stvari koje sam već spomenuo i dobro se spremiti za 2016.
Za dobru poziciju se treba poklopiti dosta faktora i teško je unaprijed reći, ali vjerujem da ako sve bude po planu i bez ozljeda da bih mogao konkurirati prvoj trojici.

Gdje inače treniraš? Imaš li kakve kondicijske pripreme, trenera?
Najčešće treniram na stazi u Gornjoj Petrički pošto nemam nigdje bliže stazu u okolici Križevaca. Ako je utrka prvenstva negdje bliže Križevaca onda ponekad odem na trening na tu stazu prije same utrke.
Imam i kondicijske pripreme s kojima počinjem odmah početkom godine pa sve do prve utrke. Kasnije tijekom sezone također treniram snagu i kondiciju, ali tada najčešće na motoru gdje mi dosta pomaže Marko Leljak jer idemo zajedno na treninge.
U financijskom i moralnom smislu najviše mi pomaže otac, a od sponzora imam “MOTO-ŠPICA” iz Varaždina, “Moto Oprema” iz Zagreba, “OPG Švagelj” iz Križevaca, Caffe Bar “Fijolica” iz Križevaca i “DOM” iz Križevaca kao distributer Mitas guma. Ne smijem zaboraviti ni prijatelje koji me podržavaju i pomažu.

Antonio_Kossi_intervju_mx_blog_3Osim dominacije u motocrossu, ove godine si pobijedio i na endurocross utrci Tihomira Kotarskog, pa čak i na rekreativnoj utrci u plivanju nakon utrke… Totalna dominacija u Zagorju ove godine 😉 Reci nekoliko rečenica o toj utrci.
Ove godine sam vozio i endurocross kod Tihomira Kotarskog, a to mi je ujedno bila i prva utrka takvog tipa. Volim enduro i često znam poslije sezone kada završe utrke otići s ekipom koja rekreativno vozi enduro na zahtjevnije terene tako da sam tu savladao dosta prepreka koje se mogu naći na endurocross utrci. S Tihomirom Kotarskim se poznajem još od vremena kad smo vozili supermoto pa me pozvao da sudjelujem u utrci. Odlučio sam otići da se revanširam za neke supermoto utrke kao u dobra stara vremena 😉
Na stazi sam se dobro snašao od samog početka, a prekaljeni i iskusni vozač Tomislav Marić mi je uskočio s par dobrih savjeta tako da sam savladao sve prepreke, odnio sam ukupno prvo mjesto kao i najbrže vrijeme na treningu.

Za kraj te molim da nam daš tvoju ocjenu ovogodišnjeg Prvenstva Zagorja.
Što se tiče organizacije, dajem joj pozitivnu ocjenu, ali ima još dosta prostora za poboljšanja. Najveći nedostatak je manjak transpondera za elektronsko mjerenje vremena radi čega se rezultati zbrajaju ručno pa se onda zbog dosta natrpane satnice cijela priredba previše oduži.
Inače na svim utrkama vlada dobra i prijateljska atmosfera među svim sudionicima, a rekao bih da sam stekao i nekoliko navijača pa ih ovim putem pozdravljam i jedva čekam da se ponovo vidimo!(MX)

Vezano
1 komentar
  1. Josip piše:

    Čestitke dečku

Komentari su zatvoreni.