Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1052

Sigismund Luksemburški, zbog čijeg se postupka Krvavi sabor križevački tako i zove
Sigismund Luksemburški, zbog čijeg se postupka Krvavi sabor križevački tako i zove
Sigismund Luksemburški, zbog čijeg se postupka Krvavi sabor križevački tako i zove. Ovaj se njegov portret nalazi u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu

Glavna tema Krugova prigodno je vezana uz skorašnju obljetnicu: tri dana poslije emisije, 27. veljače, navršit će se 618 godina kako je održan Krvavi sabor križevački. U ovogodišnjoj Noći muzeja, 30. siječnja, povjesničar i kustos Gradskog muzeja Križevci Ozren Blagec održao je u Likovnoj galeriji predavanje o svim saborima održanima u Križevcima, postavivši pitanje jesu li to uopće bili hrvatski sabori kako to običavamo “znati”. U ovoj emisiji slušamo prvu polovicu predavanja u kojoj saznajemo da u srednjem vijeku Križevci nisu ni bili u Hrvatskoj te da je Krvavi sabor samo jedan od velikog broja sabora u Križevcima. Kronološkim nizanjem križevačkih sabora doći ćemo i do sabora 27. veljače 1397. godine, o kojem ćemo čuti i ono što smo znali i ono što nismo znali i ono što vjerojatno nikada nećemo saznati. Saznat ćemo da je upravo naš prvi “arhivar” Ivan Zakmardi Dijankovečki bio zapravo vrlo loš arhivar, jer baš je on kriv što su zagubljeni mnogi dokumenti i podaci o saborima u Križevcima do njegovog doba. Nastavak predavanja o saborovanjima nakon Krvavog sabora ostavit ćemo za sljedeće Krugove.

U Novim naslovima iz Gradske knjižnice, koja trenutno ne radi za korisnike jer je započela preseljenje u novu zgradu, predstavljamo između ostalih knjigu o cyberkriminalu, to jest o prevarama, krađama, špijunaži i “ratu” preko računalnih mreža.

U Vijestima Krugova saznajemo što organiziraju križevački planinari posljednjeg dana u mjesecu, pa će pozvati i naše slušatelje da im se pridruže, te vas obavještavamo da Povijesno društvo Križevci predstavlja novi broj svog časopisa Cris u četvrtak, 26. veljače od 18:30 u Gradskoj vijećnici u Križevcima.

Promatranje konjunkcije Venere i Marsa, te Jupitera i njegovih satelita na Strossmayerovom trgu u Križevcima 19. veljače 2015. (foto: Perzeidi)
Promatranje konjunkcije Venere i Marsa, te Jupitera i njegovih satelita na Strossmayerovom trgu u Križevcima 19. veljače 2015. (foto: Perzeidi)

Na današnji datum rođeni su Wilhelm Grimm i Steve Jobs, objavljeno je uvođenje gregorijanskog kalendara, Robert Koch je objavio uzročnika tuberkuloze, dobiven je pobjednik 2. svjetskog prvenstva u šahu, umrli su Henry Cavendish, Nikolaj Ivanovič Lobačevski, Tennessee Williams, Robert Fulton. Jure Kaštelan…

U prilogu o svjetlosnom onečišćenju govorimo o tome na koje sve pogrešne načine postavljamo i upotrebljavamo gradsku rasvjetu, a posebno će biti riječi o štetnosti svjetlosti u kojoj dominira plava boja.

Promatranje konjunkcije Venere i Marsa i kometa Lovejoy u Stražincu 20. veljače 2015. (foto: Perzeidi)
Promatranje konjunkcije Venere i Marsa te kometa Lovejoy u Stražincu 20. veljače 2015. (foto: Perzeidi)

Svemirski kutak donosi iscrpan izvještaj s uspješnog dvodnevnog (“dvovečernjeg”) promatranja neba koje su Perzeidi upriličili građanima, pripremamo se za bliski susret s Plutonom, te otkrivamo američke planove za samostalna putovanja astronauta u svemir bez pomoći ruskih letjelica.

Ovdje je pronađen meteorit Križevci prije točno 4 godine (foto: Perzeidi, 20.02.2015.)
Ovdje je, u Majurcu,  prije točno 4 godine pronađen meteorit Križevci, kamo je pao nakon svoje odiseje oko Sunca, dulje od četiri milijarde godina (foto: Perzeidi, 20.02.2015.)

Zanimljivosti nam donosi prilog o nastanku pozdravljanja rukovanjem, koji su razlozi i simbolika u tom načinu pozdravljanja, te tko je rekorder u broju rukovanja.

Glazbeni prilozi prilagođeni su temama u emisiji, pa tako slušamo glazbu iz 14. stoljeća, grupe Faith No More, Manfred Mann i Rolling Stones te Georgea Thorogooda.

Ne dirajte mi krugove broj 1052 emitira se 24. veljače od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 28. veljače od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.