Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1051

Ovako su astronomi iz čitave Hrvatske prije točno četiri godine tražili i našli meteorit Križevci
Nikola Benger (Križevci, 1695 - Lepoglava, 1766), jedan od istaknutih pavlina o kojemu će biti riječi u emisiji (izvor: www.križevci.hr)
Nikola Benger (Križevci, 1695 – Lepoglava, 1766), jedan od istaknutih pavlina o kojemu će biti riječi u emisiji (izvor: www.križevci.hr)

Dovršavamo preslušavanje drugog predavanja iz križevačke Noći muzeja 30. siječnja koje je održao Dejan Pernjak, o djelovanju pavlina u Križevcima. Ta druga polovica predavanja počinje s osnivanjem gimnazije u Križevcima, a u nastavku čut ćemo koji su još znameniti pavlini živjeli u Križevcima ili su bar utjecali na život Križevčana toga vremena.

U Vijestima Krugova saznajemo o velikoj kolekciji Picassovih djela koja je njegov električar bez ičijega znanja 40 godina držao u svojoj garaži, o novom arheološkom otkriću u Londonu za vrijeme gradnje nove željezničke linije, o novom projektu Muzeja prekinutih veza, koji je u skladu s njegovom svrhom, o novim otkrićima u istraživanju porijekla današnjih ljudi, o najvećoj izložbi na svijetu temeljenoj na liku i djelu Nikole Tesle, te o novostima iz CERN-a.

U Novim naslovima iz Gradske knjižnice koja je započela preseljenje u novu zgradu, predstavljamo knjigu o fenomenu narodnjaka i turbofolka u Hrvatskoj, te još dva romana.

Na današnji datum će nas, između ostalih, podsjetiti na Silvija Strahimira Kranjčevića, Giordana Bruna, Heinricha Heinea, Jean-Baptista Poquelina Molièrea, na prvi brod kroz Sueski kanal, prve najlonske čarape, fotografiju u boji, televizor u boji i uređaj za klimatizaciju prostorija. Ima i dosta događaja u astronautici na datum ove emisije.

U novom stalnom prilogu o svjetlosnom onečišćenju govorimo o štetama koje životinjama uzrokuju naše umjetno osvjetljene noći. U Svemirskom kutku bit će riječi o dvije zvijezde koje “srljaju” u sudar kojim će izazvati eksploziju supernove i o nekim zanimljivim objektima koje možemo vidjeti na našem nebu a također ćemo se ponadati da bismo ovih dana teleskopom iz središta grada još mogli vidjeti komet Lovejoy. Podsjetit ćemo i na četvrtu obljetnicu pronalaženja meteorita Križevci.

Ovako su astronomi iz čitave Hrvatske prije točno četiri godine tražili i našli meteorit Križevci
Ovako su astronomi iz čitave Hrvatske prije točno četiri godine tražili i našli meteorit Križevci. Ovu bismo “djelatnost”, u kojoj su pogledi astronoma usmjereni baš suprotno od neba, mogli zvati “poljoprivredna astronomija” (foto: Hrvatska meteorska mreža)

Glazbeni prilozi koji slijede sadržaj emisije i u vezi su s glavnom temom emisije, sa sadržajem knjige koju predstavljamo ili s godišnjicama, sastoje se od glazbe pavlina Amanda Ivančića, Arcangela Corellija, Čajkovskog, Psihomodo Popa i Đorđa Balaševića, a glazbom grupe Nellcote najavit ćemo posljednji koncert trećeg Crosstown Music Festivala u Klubu kulture u Križevcima.

Ne dirajte mi krugove broj 1051 emitira se 17. veljače od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 21. veljače od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.