Bend BJUZ pobjednik finala prosinca HR Demo kluba

0000011_BJUZ_Josip_KonficZagrebački sastav BJUZ nadmoćno je pobijedio u prvome mjesecu biranja mladih i neafirmiranih autora četvrte sezone HR demo kluba svoje konkurente Feredon (Dubrovnik) i Eclipse Of Time (Karlovac).

HRT-ovo natjecanje demo bendova, čija je glavna nagrada snimanje albuma u studijima Hrvatskoga radija, prvi je put dobila pobjednike finala mjeseca koji sviraju instrumentalnu fuziju rocka, world musica, jazza, funka i bossa nove.

Pobjednički trio BJUZ (Bilo Jednom U Zagrebu) nastao je 2007. godine, a u sadašnjoj postavi koju čine Nikola Bregović (bas gitara), Josip Konfic (bubnjevi) i Tonči Sviličić (gitara) nastupaju od 2012. Članovi benda okupili su se prvi put u zagrebačkom studentskom domu Stjepan Radić prije osam godina, a danas zauzimaju značajno mjesto u široj akademskoj zajednici – predavači su na Rock akademiji odnosno na PMF-u (basist Bregović, asistent na Zavodu za fizikalnu kemiju, ovoga je tjedna i doktorirao – dodatne čestitke!!!).

Stručni žiri sastavljen od urednika Hrvatske radiotelevizije i kolege novinara Hrvoja Horvata, koji je bio gost komentator večeri, BJUZ-ove je instrumentale Balkan u mom srcu, Astris i Sunrise prepoznao kao kvalitetnu glazbu koja ima svoje mjesto u radijskom eteru.

BJUZ1.jpg.655x300_q85_crop_upscale_Josip_KonficU izravnom radijskom i internetskom prijenosu na Drugom programu Hrvatskoga radija, te prvi put i pred kamerama HTV-a (emisija će biti emitirana 28. prosinca na HTV2), završnica mjeseca prosinca HR demo kluba održana je u novom prostoru, solidno ispunjenom Malom pogonu Tvornice kulture.

Svi su bendovi imali 12 minuta za autorsko predstavljanje svojih pjesama što je, uz 5-minutne izmjene na sceni, predstavljalo veliki izazov, ali sve je teklo bez ijednog zastoja.

U publici su bili glazbeni djelatnici, kolege novinari, prijatelji i fanovi bendova, a lijepi običaj da natjecatelji ranijih sezona i dalje prate odvijanje HRDK podržao je sinoć vođa F5, Robert Nappholz. Inače, F5 su u finalu 3. sezone HR demo kluba nagrađeni snimanjem jedne skladbe u profesionalnim studijima HRT-a.

Pjesma Prevruće nastala je u nekadašnjoj radionici Nappholzova sastava “Fali peti”, a F5 ju je snimio u novoj verziji sa sjajnom pjevačicom Nikolinom Kovačević. Nappholz je upravo u fazi miksanja pjesme s ton majstorom Božidarom Pandurićem pa ne sumnjamo da će, taj dvojac već ovjenčan Porinima, napraviti dobar posao i da ćemo tu obradu uskoro čuti u hrvatskom  eteru.

00000logo22222_HR_DEMO_Festival_HRTČlanovi Soul Radia, sastava kojeg je iz daljnjeg natjecanja (finale ožujka 2014.) izgurao upravo F5, također su došli poduprijeti mlade sastave koji dolaze – posebice BJUZ. Naime, autor pjesama Soul Radia, Ivan Tikvicki bio je član prve postave BJUZ-a, a dečki i danas sviraju pjesme u čijem je stvaranju sudjelovao.

Bilo bi nepravedno zapostaviti odlične konkurente – alternativne rockere iz Dubrovnika, sastav Feredon. Bend je dao sve od sebe, posebice pjevač Srđan Petrić koji je nastupio unatoč jakoj upali grla, i malo im je nedostajalo da stignu do velike završnice HR demo kluba (svibanj, 2015.). U njoj neće biti ni Eclipse Of Time iz Karlovca. Dečki su ipak zadovoljni zbog dobrog predstavljanja svojoj fun bazi koja voli alternativni metal rock pa natjecanje napuštaju tješeći se činjenicom da uskoro očekuju objavu CD-a jer su, nakon prijave na HRT-ovo natjecanje, svoje prve materijale već uspjeli snimiti za Croatia Records.

Ako ste nas sinoć propustili slušati, finale mjeseca prosinca možete gledati 28. prosinca na Drugom programu. U međuvremenu, pozivamo Vas da nam se srijedom od 21 sat pridružite u Klubu (ulaz je slobodan). Poduprite naše natjecatelje u idealnom prostoru za svirke mladih demo bendova, a ako niste u mogućnosti biti s nama u Klubu, budite uz frekvencije Drugog programa Hrvatskoga radija srijedom od 21 do 22 sata kada ćemo izvještavati o svim zanimljivostima vezanim za HR demo klub.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.