Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1044

Rendgenska tomografija u Manchesteru otkrila je veliko zrnce metala (željezo-nikal) unutar silikatne strukture križevačkog meteorita (foto Hrvatska meteorska mreža)
Rendgenska tomografija u Manchesteru otkrila je veliko zrnce metala (željezo-nikal) unutar silikatne strukture križevačkog meteorita (foto  Hrvatska meteorska mreža)
Rendgenska tomografija u Manchesteru otkrila je veliko zrnce metala (željezo-nikal) unutar silikatne strukture križevačkog meteorita (foto: Hrvatska meteorska mreža)

Na početku emisije slušamo drugi i završni dio predavanja na temu Hrvatska meteorska mreža i križevački meteorit koje je u organizaciji Astronomskog društva Koprivnica u Domu Zajednice tehničke kulture u Koprivnici 12. prosinca održao jedan od ključnih članova Hrvatske meteorske mreže, prof.dr.sc. Željko Andreić, fizičar sa Zavoda za matematiku, informatiku i nacrtnu geometriju Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U ovom dijelu predavanja bit će posebno riječ o najnovijim spoznajama u vezi s meteoritom Križevci koji je službeno priznat i time ušao u svjetski katalog meteorita 26. lipnja ove godine.

U Vijestima Krugova saznajemo kako će se Hrvatska predstaviti na Venecijanskom bijenalu sljedeće godine, govorimo o Enniju Morriconeu uoči njegovog koncerta u travnju sljedeće godine u Zagrebu, kako je opet nedavno uznemireno Chopinovo srce u Crkvi Svetoga križa u Varšavi, te o dvama arheološkim istraživanjima i spoznajama. Podsjetit ćemo se i na neke ovogodišnje događaje u CERN-u.

Koncert Hrvatskog pjevačkog društva Kalnik 19. prosinca 2014. (foto: R.Matić)
Koncert Hrvatskog pjevačkog društva Kalnik 19. prosinca 2014. (foto: R.Matić)

Od lokalnih vijesti izdvajamo nekoliko planinarskih informacija i obavijesti, te izvještaje s glazbenih događanja protekloga tjedna u Križevcima, što ćemo popratiti i snimljenim glazbenim prilozima.

Koncert Gradskog puhačkog orkestra Križevci 20. prosinca 2014. (foto: R.Matić)
Koncert Gradskog puhačkog orkestra Križevci 20. prosinca 2014. (foto: R.Matić)

Na današnji datum obrađuje znamenite osobe i događaje vezane uz 23. prosinca. Spomenut ćemo, na primjer, Zakmardijevu škrinju i otkriće tranzistora. Nekoliko minuta posvetit ćemo i novim naslovima u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima.

U Svemirskom kutku govorimo o novom kometu koji se pojavljuje na našem nebu, te o zimskom solsticiju 22. prosinca. Na kraju emisije slijede kratke zabavne zanimljivosti i, kao i obično, jedna simpatična izreka.

Zimski solsticij - najjužnija točka na Zemlji iznad koje je Sunce bilo u zenitu, 22. prosinca 2014. (ilustracija iz programa Solar System Scope)
Zimski solsticij – najjužnija točka na Zemlji iznad koje je Sunce bilo u zenitu, 22. prosinca 2014. Na tamnim je područjima globusa tada bila noć (ilustracija iz programa Solar System Scope)

Ne dirajte mi krugove broj 1044 emitira se 23. prosinca od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 27. prosinca, u 17 sati na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.