Pozivamo vas na predavanje o obitelji Sermage 18. prosinca navečer

Palača Prašinski - Sermage u Varaždinu, jedno vrijeme u posjedu obitelji Sermage
Palača Prašinski - Sermage u Varaždinu, jedno vrijeme u posjedu obitelji Sermage
Palača Prašinski – Sermage u Varaždinu, jedno vrijeme u posjedu obitelji Sermage (izvor: Wikipedia)

Obitelj Sermage u Hrvatsku je stigla iz Francuske u 18. stoljeću i dva je stoljeća imala značajnu ulogu u hrvatskoj povijesti. Njeni su pripadnici posjedovali mnogobrojna imanja u Hrvatskom zagorju, Varaždinskoj i Križevačkoj županiji. U njihovom posjedu bili su mnogi dvorci, tako Oroslavlje, Poznanovec, Novi dvori (kasnije Jelačićevi) u Zaprešiću, Klenovnik, Sveti Križ Začretje, te više od stotinu sela i imanja. Neki su od Sermageovih bili na visokim pozicijama u vojsci, a neki u školstvu. Čak trojica grofova Sermage obnašala su dužnosti vrhovnog ravnatelja nauka zagrebačkog školskog okruga. Iako porijeklom stranci u Hrvatskoj, značajno su pridonosili njenoj afirmaciji, djelovali su u njenom interesu, bili su zagovornici hrvatskog narodnog preporoda i pristalice bana Jelačića. Tijekom vremena rodbinski su se povezali s više uglednih hrvatskih porodica.

Jedno su vrijeme bili i posjednici Velikog Kalnika, a grof Oton Sermage je bio veliki župan Križevačke županije od 1850. do 1854. Podigao je novu školsku zgradu te uredio ceste u gradu.

Sermageova ulica u Križevcima danas nam je ostala kao neko naše formalno sjećanje na tu obitelj. A koliko zapravo znamo o njoj, njenom značaju u Hrvatskoj povijesti i za grad Križevce i njegovu okolicu?

Od danas navečer znat ćemo mnogo više ako posjetimo predavanje u organizaciji Povijesnog društva Križevci u Gradskoj vijećnici Grada Križevaca. Danas, u četvrtak, 18. prosinca u 18 sati dr.sc. Vladimir Huzjan iz Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu održat će nam predavanje o toj obitelji. Dobro došli!

Novi dvor u Zaprešiću (prije obnove), jedno vrijeme u posjedu Sermageovih (izvor: Wikipedia)
Novi dvor u Zaprešiću (prije obnove), jedno vrijeme u posjedu Sermageovih (izvor: Wikipedia)
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.