Europska komisija dat će prvih 163 milijuna eura za prugu

Hajdas-Doncic-300x200_glaspodravine_hr

Europska komisija ovih će dana donijeti odluku o dodjeli 163 milijuna eura bespovratnih sredstava za dionicu željezničke pruge Dugo Selo – Križevci i to će biti prva odluka te vrste otkako smo u EU – rekao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nakon što se u Bruxellesu susreo s novom europskom povjerenicom za regionalni razvoj Corinom Cretu i povjerenicom za promet Violetom Bulc.

Pravilo je da EK odobrava projekte sufinancirane iz strukturnih i investicijskih fondova EU u iznosima većim od 50 milijuna eura, a ovo bi bila prva takva odluka o Hrvatskoj. Projekt Dugo Selo – Križevci trebao je biti odobren i prije no, kako je pisao Večernji list u travnju ove godine, usporilo ga je poništenje natječaja za izvođača radova.

– Ako sve prođe u normalnim vremenskim rokovima, ono što svi očekuju u Hrvatskoj, dakle sam početak radova dogodit će se negdje u rano proljeće sljedeće godine – dodao je Hajdaš Dončić u razgovoru s novinarom Večernjeg lista nakon sastanaka u Komisiji. Nakon tog prvog projekta prometne infrastrukture ministar najavljuje da će vrlo brzo uslijediti i odluke o odobravanju sufinanciranja novcem iz EU za još tri projekta.

– To su Zračna luka Dubrovnik, most do Čiova i obilaznica Vodica. Prva su dva u vrlo visokoj fazi javne nabave, a Vodice će biti spremne sljedeće godine. Naglašavam da je to novac iz financijske perspektive 2007. do 2013., koji smo uspjeli u dogovoru s EK relocirati i zapravo prebaciti na ove projekte. Dakle, dubrovačka zračna luka, željeznička pruga Dugo Selo – Križevci, most na Čiovu i obilaznica Vodica – rekao je Hajdaš Dončić. Hrvatski ministar spomenuo je na sastanku s povjerenicom Violetom Bulc, inače Slovenkom, projekt pelješkog mosta, koji hrvatska Vlada priprema za sufinanciranje novcem iz fondova EU.

– Mogu reći da postoji, to je moj privatni dojam, vrlo veliki senzibilitet novih povjerenica i članova njihovih kabineta za projekt sufinanciranja gradnje pelješkog mosta. Vjerujem da bi negdje sredinom sljedeće godine mogli zapravo imati odluku EK o visini subvencije jer postoje sada tri instrumenta, tri fonda, plus Junckerova inicijativa. Tako da vjerujem da će taj vrlo važan projekt za RH a i za EU isfinancirati novcem EU. Krajem travnja ili početkom svibnja trebala bi biti gotova studija izvodljivosti, što je zapravo sinkronizirano s izdavanjem građevinske dozvole za novi most. Dakle, u kasno proljeće ili rano ljeto bila bi kompletno spremna aplikacija. Tada ćemo moći razgovarati o visini sufinanciranja Pelješkog mosta novcem iz fondova EU. Osobno vjerujem da će do toga doći, samo je pitanje hoće li sredinom sljedeće godine, krajem sljedeće ili početkom 2016. godine – zaključio je ministar Hajdaš Dončić. (VL)

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. Ivan piše:

    Bravo, napokon

  2. marko piše:

    Nema predaje

Komentari su zatvoreni.