Križevčani u akciji “Glazbom reci stop maltretiranju”

Glazbom reci stop nasilju

Antena Zagreb petu godinu za redom organizira hvalevrijednu akciju “Glazbom reci stop maltretiranju”, a ove godine su dobili daleko najveći broj prijava. “Prije pet godina, potaknuti blagom presudom napadačima na Luku Ritza, odlučili smo dići svoj glas protiv maltretiranja. Svijet nije tako lako promijeniti, a nasilje među djecom nažalost i dalje postoji! Odlučili smo se boriti glazbom, jer ona ima moć utjecati na nas i onda kada možda obične riječi ne mogu.” – stoji u pozivu Antene Zagreb školskim bendovima. Škola odnosno bend sa najboljom izvedbom osvojit će instrumente koje daruje HDS ZAMP, nastupit će u zagrebačkom Vintage Industrial Baru, a dobit će i priliku raditi u studiju sa Davorom Gobcem i njegovom ekipom. Ove godine akciji su se po prvi put pridružili i mladi Križevčani, i to kroz tri skupine.

 

S.A.R.S. – “Lutka”

“Član benda Vlaho je saznao za akciju preko Facebook stranice Antene Zagreb. Htjeli smo pomoći  i podržati akciju jer se protivimo maltretiranju. Bolje se baviti glazbom i provesti vrijeme s prijateljima.” – kaže nam Lovro Baričević, glavni vokal grupe koja je snimila obradu S.A.R.S.-ove “Lutke”. Svi članovi benda su učenici srednje glazbene škole, gdje su svoj video za natječaj i snimili. Tijekom proba i snimanja pomoć i savjete su im pružili profesori u glazbenoj školi, a najviše im je pomogla njihova razrednica prof. Zlata Životić. “Nakon što smo objavili video, profesori, prijatelji i poznanici su nam svima čestitali, lajkali i dijelili video na Facebooku te nam dali svu podršku.” Istaknuli su da će se kandidirati i sljedeće godine, te se nadaju što boljem rezultatu i uspjehu.


Članovi: Lovro Baričević, Lana Čakija, Ana Balog, Karla Vučković, Lorena Ivšak, Valentina Stručić, Robert Lončarić, Stjepan Salaj, Marko Čeredar, Filip Fletko, Luka Ožanić, Vlaho Josip Štironja

 

Parni Valjak – “Sve još miriše na nju”

“Za akciju smo čuli slušajući Antenu Zagreb. Motiviralo nas je što volimo glazbu i volimo stvarati glazbu. Odlučili smo svirati “Sve još miriše na nju“, te smo pozvali cure iz razreda da nam se pridruže. Poznajemo se tek nekih mjesec dana, a imali smo tri dana da naučimo i obradimo pjesmu.” – saznajemo u razgovoru s gitaristom druge grupe koja se prijavila na natječaj, Josipom Berendom. Potpora “glazbenjaka” križevačke Glazbene škole Alberta Štrige nije izostala ni u ovom slučaju: “Nitko nije znao za natjecanje dok nismo rekli razrednici u glazbenoj, prof. Blaženki Binder, koja nas je zajedno sa cijelom školom podržala i pomogla nam. Nažalost, nismo prošli u finale, ali se planiramo prijaviti i sljedeće godine, sa više pripreme. Možda uvedemo i nove članove, ali ono najbitnije – nastavit ćemo se baviti glazbom”.

Članovi: Zrinka Zagorec, Sofija Apari, Dominik Kiseljak, Marko Antolković, Tomislav Fajfar, Josip Berend

 

Meghan Trainor – “All About That Bass”

Žiri Antene Zagreb napravio je selekciju među svim prijavljenim obradama, no iako križevačke grupe nisu prošle u finale, Križevci ipak imaju svoju predstavnicu u završnici. Križevčanka Marcela Vargić, koja je i saznala za akciju te predložila sudjelovanje, učenica je Američke međunarodne škole u Zagrebu. Zajedno sa svojim školskim kolegama snimila je obradu hita “All about that bass“. Video i izvedba zadovoljili su kriterije stručnog žirija Antene Zagreb, pa je tako njihov bend pozvan na veliku završnicu akcije. “Odlučili smo sudjelovati u akciji da steknemo iskustvo, nadajući se mogućnosti osvajanja instrumenata za nastavak našeg rada, te da pomognemo akciji Glazbom protiv nasilja. Nažalost, mnogi od nas smo iskusili nasilje u školama ili smo njemu svjedočili” – kaže nam Marcela, a kao i njeni mladi sugrađani, također svjedoči o potpori okoline. “Podržali su nas i profesori, i roditelji i prijatelji. Bili su jako entuzijastični, sretni i puni podrške. I iduće godine ćemo se sigurno pridružiti akciji”.

Akcija će završiti nastupom finalista, tri odabrana benda, u Vintage Industrial Baru. Križevčani sa zagrebačkom adresom pozvani su da podrže našu sugrađanku i njezin sastav, a svim našim mladim sugrađanima želimo još bolji uspjeh sljedeće godine, uz nadu da su inspirirali svoju okolinu. Pokazali su se vrijednim članovima društva, zajedno sa svojim profesorima i mentorima, a svojim djelovanjem zasigurno su naše društvo učinili bar malo boljim.

 

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.