Uspon na Gran Paradiso

GP1_planinari_PD_Kalnik_2014Za vikend 22.-24. kolovoza 2014. planinari križevačkog PD Kalnik su izveli pohod na 4-tisućnjak Gran Paradiso. Gran Paradiso (u prijevodu Veliki raj) je 4061 m visoki talijanski vrh u području Grajskih Alpi (Graian Alps). Vrh se nalazi u istoimenom nacionalnom parku na granici Italije i Francuske 30-ak kilometara južnije od gradića Aosta.

GP6_planinari_PD_Kalnik_2014Kako se radi o jednom od „usamljenih“ 4-tisućnjaka (u neposrednoj blizini nema tako visokih vrhova), Gran Paradiso za lijepog vremena pruža prekrasne panorame na sve strane svijeta što ga čini vrlo privlačnim planinarima-alpinistima.

GP2_planinari_PD_Kalnik_2014Zbog udaljenosti koja od Križevaca iznosi oko 900 km, sam pohod je izveden kao 3-dnevni izlet. Nakon poduže vožnje, u petak je izveden uspon do planinarskog doma Vittorio Emanuele II na 2735 m, a zatim u subotu u ranim jutarnjim satima i uspon na sam Gran Paradiso.

GP5_planinari_PD_Kalnik_2014Uspon do vrha trajao je 5,5 sati, odnosno s povratkom u planinarski dom ukupno 10 sati. Vrijeme je bilo gotovo savršeno s nešto slabog vjetra što je na vrhu stvaralo dojam od -12°C.

GP4_planinari_PD_Kalnik_2014Svi sudionici pohoda (njih pet i jedna dama – zaljubljenici u visokogorje) uspješno su izveli ovaj pohod i nose sa sobom nezaboravne slike s jednog od najljepših alpskih 4-tisućnjaka.

GP3_planinari_PD_Kalnik_2014

Vezano
2 komentara
  1. vladimirl piše:

    nisam ni sumnjal da bu to prešlo bez lojza, njemu i ostalima plaćam gemišt, dok se vidimo, v.l.

  2. Goran piše:

    Jako lijepo da su uspjeli se popeti na taj vrh.

Komentari su zatvoreni.