U Švicarskoj će zapiti novac pa će se predati

Zeljko_Satvar_Sac_bijeg_Svicarska_VGUK_novac_kradjaBjegunac: Lokanje i kockanje došli su mu do grla, kaže Šatvarov dobar prijatelj

Zaposlenik Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima Željko Šatvar (41) zvani Šac imao je početkom listopada uobičajen zadatak – dostaviti pošiljku iz ustanove u Finu, vratiti se na radno mjesto, primati nove narudžbe pa ići kući. Posao koji je imao od 2011. nije mu bio odveć naporan, a plaća, za osobu sa završenom srednjom školom, bila je bogomdana.

Pobjegao u Švicarsku

No Šac je ovaj put, čini se, izabrao stranputicu te “robu”, tj. novac od upisnine studenata u novu akademsku godinu nije odnio u trezor. Idućeg dana osvanuo je u nacionalnoj evidenciji nestalih osoba (neno.hr), a VGU je prijavio nestanak, prema pisanju Podravskog lista, oko 64.000 kuna…

O Šatvaru posljednje informacije datiraju od 9. i 10. listopada, na Facebooku ga prijatelji pozdravljaju pjesmama “Pobeći negde”, “Najbolje se putuje” i poručuju mu da se ni “slučajno ne vraća u ovu vukoj…nu”. Zapis od 5. listopada s pjesmom “Moj je život Švicarska” otkriva i moguću destinaciju – Švicarsku. To su nam potvrdili i njegovi prijatelji, koji su željeli ostati anonimni, no nisu začuđeni fantomskim odlaskom.

– Znal sam da je dužan dost love, a od policije smo saznali da je odnio polog VGU dok smo istraživali gde bi mogel biti – piše nam prijatelj koji Šaca poznaje odmalena. Pretpostavlja da je lako prešao granicu, očito samo letimično policajcima pokazao osobnu iskaznicu, putovnicu nisu tražili. To je bilo prije nego što se doznalo za krađu jer, kako smo doznali, za njim će biti raspisana i međunarodna tjeralica putem Interpola. Prijatelji naslućuju i zašto je muškarac, koji je svojedobno kao nezaposlen pobijedio i na HRT-ovu kvizu Najslabija karika, uzeo novac i nestao.

– Doma ni s kim ne razgovara, nema ni ženu, lokanje i kockanje došli su do grla – piše jedan, a drugi, koji ga poznaje jako dugo i jako dobro, navodi da više nije imao izbora.

– Znam da je svakakav, ali kriminalac nije. On je alkoholičar koji treba na liječenje – kaže prijatelj. Misle da će stoga i ovaj novac iskoristiti za opijanje.

Alkoholizam je Šatvara stajao i posla portira u gradskoj upravi, koji je obavljao nakon duge pasivnosti. Priča se da je zbog “cuganja” zaobilazio obveze. Neki profesori s Visokoga gospodarskog učilištaističu da je i tamo imao problema s čaš(ic)om.

‘Predaj se i bolje ćeš proći’

Dostavljač je postao jer se na natječaju pozvao na zakonsku odredbu o prednosti zapošljavanja hrvatskih branitelja. Taj je status stekao, govori se, kad je početkom 90-ih kao ročnik u bivšoj JNA odmah regrutiran i u Hrvatsku vojsku.

– Dobio je posao, ali to nije usrećilo ni nas, a valjda ni njega – kaže jedan profesor kojemu nije jasno zašto je Šatvar imao odgovornu dužnost nositi novac. Dekanica Marijana Ivanek-Martinčić nije htjela otkriti jesu li i prije s njim imali problema. Glasnogovornik koprivničko-križevačke policije Dražen Laljek jučer je samo kazao da “zbog važećih zakonskih ograničenja ne mogu odgovoriti na upite o eventualnim izvidima kaznenih djela.” Prijatelji ovoga križevačkog bjegunca napominju da su mu savjetovali da se preda jer bi mogao proći s blažom kaznom.(VL)

Možda vam se svidi
  Subscribe  
Obavijesti me o
ivek
ivek

imam informaciju da bu dal lovu za križevačku oporbu da slože pijanku v kleti

kalničan
kalničan

Bu HSS našel novog zaposlenika, samo teško im je uvijek naći branitelja,,,takvih kod njih nema,,,hrvatine se najčešće prepoznaju po skrivanju po klijetima 91.!

Ivan Grozny
Ivan Grozny

Naslov glasi “U Švicarskoj će zapiti novac pa će se predati” no iz teksta se vidi da a) novinar nije stupio u kontakt sa bjeguncem i b) prijatelji ovog fugitivea isto tako nisu stupili s njim u kontakt. Dakle, naslov da će u Švicarskoj zapiti novac pa se predati je nešto što se zove, rekao bih, bujna mašta autora članka.

Magareča klupa
Magareča klupa

čul sam da ima iskaznicu HSS-a, Ivek jel bi to moglo biti točno?

Ivan
Ivan

Dostavljač je postao jer se na natječaju pozvao na zakonsku odredbu o prednosti zapošljavanja hrvatskih branitelja.
Eto, sve je jasno

Ivan
Ivan

kakve ovaj veze ima da stalno dobiva posao u državnim institucijama, a alkoholičar je?