Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Predsjednik Josipović: “Vatrogastvo simbolizira požrtvovnost i nesebičnost”

Predsjedink Josipović i Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Križevci

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Križevci, jedno od najstarijih DVD-a u Hrvatskoj, proslavilo je večeras 140. obljetnicu, a svečanosti je bio nazočan i predsjednik Republike Ivo Josipović, te je DVD-u dodijelio Povelju Republike Hrvatske.

Tamošnja Vatrogasna zajednica ima ukupno 34 DVD-a, a Križevci su, s 3000 članova u svojoj vatrogasnoj organizaciji na 22.000 stanovnika, ‘najvatrogasniji’ grad u Hrvatskoj, rečeno je na proslavi.

Svih 150 godina u Hrvatskog, a 140 godina kod vas, vatrogastvo simboliziraju požrtvovnost, ljubav, nesebičnost i spremnost da se i uz vlastitu žrtvu pomogne bližnjem, kazao je predsjednik Josipović.Mijenjaju se tehnologije, ali bit vatrogastva ostaje. Bit je upravo ta temeljitost, spremnost da se pomogne, dodao je čestitajući na tradiciji i povijesti.
Predsjednik Josipović je DVD-u Križevci dodijelio Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u vatrogastvu, pripremanju i provođenju mjera zaštite od požara, spašavanja ljudskih života i materijalnih dobara. Predsjednik je također odlikovao Redom Hrvatskog pletera i trojicu zaslužnih članova križevačkog DVD-a, Ivana Matosovića, predsjednika Društva, zapovjednika Ivana Pečarića, i Božidara Štubelja, zamjenika ministra rada i mirovinskog sustava, na mjestu dopredsjednika DVD-a Križevci.

Mislim da bi danas u Hrvatskoj državi bilo dobro kad bi svatko tko bi se htio baviti politikom najprije bio član DVD-a, pa da proba ići pripomagati nekome, pa makar se s njim ni ne slagao, poručio je na proslavi 140. obljetnice DVD-a Križevci, saborski zastupnik i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg.

Dodao je da je veliki posao pred predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), glavnim hrvatskim vatrogasnim zapovjednikom i ostalima u vatrogastvu u odnosu na novi Zakon o vatrogastvu. Upitao je hoće li se vatrogastvo ponovno ‘gaziti’ i još smanjivati njegov utjecaj.

Jesu li ove poplave i nevolje u Hrvatskoj u kojima je bilo mobilizirano 15.000 vatrogasaca, doprle do mozgova, očiju i ušiju onih kojih donose odluke, da vide kako vatrogastvo mora imati poseban status i da mora djelovati po posebnim zakonima. Iskoristimo tu dobrovoljnost, dobrotu i spremnost ljudi, koji se jedini mogu odmah okupiti i djelovati, kazao je gradonačelnik Hrg.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i vatrogasna priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice, VZ Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca, te DVD-a Križevci.

Nakon svečanosti uz obljetnicu križevačkog vatrogastva, predsjednik Josipović je posjetio udrugu Matice umirovljenika i starijih osoba u Križevcima. (Predsjednik.hr)

wpDiscuz