Predsjednik Josipović: “Vatrogastvo simbolizira požrtvovnost i nesebičnost”

Predsjedink Josipović i Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Križevci

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Križevci, jedno od najstarijih DVD-a u Hrvatskoj, proslavilo je večeras 140. obljetnicu, a svečanosti je bio nazočan i predsjednik Republike Ivo Josipović, te je DVD-u dodijelio Povelju Republike Hrvatske.

Tamošnja Vatrogasna zajednica ima ukupno 34 DVD-a, a Križevci su, s 3000 članova u svojoj vatrogasnoj organizaciji na 22.000 stanovnika, ‘najvatrogasniji’ grad u Hrvatskoj, rečeno je na proslavi.

Svih 150 godina u Hrvatskog, a 140 godina kod vas, vatrogastvo simboliziraju požrtvovnost, ljubav, nesebičnost i spremnost da se i uz vlastitu žrtvu pomogne bližnjem, kazao je predsjednik Josipović.Mijenjaju se tehnologije, ali bit vatrogastva ostaje. Bit je upravo ta temeljitost, spremnost da se pomogne, dodao je čestitajući na tradiciji i povijesti.
Predsjednik Josipović je DVD-u Križevci dodijelio Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u vatrogastvu, pripremanju i provođenju mjera zaštite od požara, spašavanja ljudskih života i materijalnih dobara. Predsjednik je također odlikovao Redom Hrvatskog pletera i trojicu zaslužnih članova križevačkog DVD-a, Ivana Matosovića, predsjednika Društva, zapovjednika Ivana Pečarića, i Božidara Štubelja, zamjenika ministra rada i mirovinskog sustava, na mjestu dopredsjednika DVD-a Križevci.

Mislim da bi danas u Hrvatskoj državi bilo dobro kad bi svatko tko bi se htio baviti politikom najprije bio član DVD-a, pa da proba ići pripomagati nekome, pa makar se s njim ni ne slagao, poručio je na proslavi 140. obljetnice DVD-a Križevci, saborski zastupnik i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg.

Dodao je da je veliki posao pred predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), glavnim hrvatskim vatrogasnim zapovjednikom i ostalima u vatrogastvu u odnosu na novi Zakon o vatrogastvu. Upitao je hoće li se vatrogastvo ponovno ‘gaziti’ i još smanjivati njegov utjecaj.

Jesu li ove poplave i nevolje u Hrvatskoj u kojima je bilo mobilizirano 15.000 vatrogasaca, doprle do mozgova, očiju i ušiju onih kojih donose odluke, da vide kako vatrogastvo mora imati poseban status i da mora djelovati po posebnim zakonima. Iskoristimo tu dobrovoljnost, dobrotu i spremnost ljudi, koji se jedini mogu odmah okupiti i djelovati, kazao je gradonačelnik Hrg.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i vatrogasna priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice, VZ Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca, te DVD-a Križevci.

Nakon svečanosti uz obljetnicu križevačkog vatrogastva, predsjednik Josipović je posjetio udrugu Matice umirovljenika i starijih osoba u Križevcima. (Predsjednik.hr)

20 godina CSF
Vezano
5 komentara
  1. kalničan piše:

    Kad već 91. nisu obukli odoru koja ih je jednostavno, zbog njihovih godina i zakletih vjernika i hrvata, pozivala,,,obuci me i kreni!

  2. Brankica piše:

    e , ja sam samo rekla da su lijepi ko manekeni….

  3. ivek piše:

    brankica nekaj komentiraš,a nemaš pojma……………………!!!!!!!!!!!!!!!!
    po dužnosti župan je automatski član županijskog odbora……
    crveni kmeri u napadu i pišu samo da nekaj nadrobe prije nego se informiraju o nečem……………
    p.s križevci info već mjesec dana nema Vaše poruke za autorizaciju i konstantno me brišete.sve više ste komunistički portal
    e nečeš razbojniče………………

  4. mojpatak piše:

    Esdepejci uvode robovlasništvo!!!

    „Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ovih je dana, naime, ukinulo ograničenje prema kojem se mlade “volontere” u realnom sektoru moglo nastaviti stručno osposobljavati godinu dana (rad za 1600 kuna) samo ako je poslodavac primio u radni odnos 50 posto prethodno tako angažiranih “volontera” ili ako su mladi, uglavnom visokoobrazovani, sami odbili posao u tvrtki u kojoj su se stručno osposobljavali. Tog ograničenja više nema, pa će poslodavci nakon što nekoga “stručno osposobe”, umjesto da mu ponude ugovor s nekakvom normalnijom plaćom, te mlade ljude jednostavno moći otpustiti i opet zaposliti nove za 1600 kuna.
    Takav rad sigurno dodatno ruši cijenu rada na tržištu rada kojega ustvari uopće nema.
    Radnici su doslovce pretvoreni u robu kao da su vreća cementa koju se može bilo kamo šutnuti. Čudi šutnja sindikata, jer je puno toga u suprotnosti s konvencijama Međunarodne organizacije rada.
    Da su za sve poslodavce uveli obavezu da barem nekoga od tih mladih ljudi zadrže u radnom odnosu, takav bi rad donekle imao smisla, a ovako će se pretvoriti u permanentno iskorištavanje mladih ljudi. Podsjećam da je cijena tog rada niža od minimalne plaće, dakle ispod svih kriterija
    Nova odluka HZZ-a u mladima će ubiti svaku nadu da će uopće ikad pronaći nekakav posao za normalnu plaću, a starijima je poruka da budu još pokorniji i grčevito se drže svog minimalca.“
    http://www.forum.tm/vijesti/pripravnike-se-moze-mijenjati-neograniceno-2329

  5. Brankica piše:

    naši manekeni (župan i gradonačelnik) su isto vatrogasci? pa kaj oni sve nisu?

Komentari su zatvoreni.