Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Hoće li biti prijelaza preko potoka ovisi tko pita

HSS_697211S1_jutarnji_Branko_Hrg_Ivan_MajdakKRIŽEVCI – U ime deset vijećnika iz šest političkih opcija koji čine oporbu u križevačkom Gradskom vijeću, predsjednik gradskog SDP-a Ivan Majdak pozvao je novinare na konferenciju kod gradilišta mosta preko Glogovnice, na državnoj cesti 22 u križevačkom naselju Cubincu. Na njihov poziv tamo su se pojavili član Uprave Hrvatskih cesta Jurica Krleža i direktor sektora Stjepan Marković. Oni su, veli Majdak, izvijestili da će ovih dana, što znači oko sedam mjeseci nakon što se most urušio, a zbog gradnje novoga više ni osobna vozila ne mogu preko privremeno osposobljenog starog mosta, uspostaviti prijelaz preko potoka oko kilometar i pol od gradilišta.

Njime bi se koristilo lokalno stanovništvo, teretnjaci ga ne bi mogli koristiti, a do tog rješenja je došlo, objasnio je SDP-ov Majdak, jer gradska vlast od ožujka nije prstom pomaknula da bi mještanima omogućila zamjenski prijelaz preko Glogovnice.
– Mi smo sve ovo vrijeme dok je trajala privremena regulacija i omogućen je promet samo osobnim automobilima, upozoravali gradonačenika i gradsku vlast i tražili smo od njih da se za to vrijeme pokuša iznaći neko rješenje, kad dođe do ovoga trenutka, da se stanovnicima omogući na neki način da mogu lakše doći do grada, no međutim tu se s njihove strane nije napravilo ništa, veli I. Majdak.

Umjesto toga, tvrdi Majdak, gradonačelnik Branko Hrg počeo je u medijima napadati čelnike Hrvatskih cesta, te prometni problem pretvarati u politički. Šef križevačkog SDP-a kaže da su zato oporbenjaci odlučili pozvati cestare i izložiti im narodnu muku, a ovi su spremno došli.
– Dogovorili smo da Hrvatske ceste ulože još nešto novca i da pripreme taj dio puta, da se napravi jedan kraći obilazni pravac tu oko mosta, po dijelu trase brze ceste. Istinabože, to je malo duži put, nekakvih 1700 metara, ali je u svakom slučaju puno kraći nego dosadašnji i bit će puno povoljnije za mještane Cubinca i građane Križevaca, složno su kaže Majdak dogovorili.

Gradonačelnik pak Branko Hrg doista nije krio oduševljenje naporima oporbe i suradnjom na koju su naišli kod čelnika Hrvatskih cesta.
– Meni je ovo super vijest, jako sam zadovoljan jer se dokazuje ono što stalno govorimo, da ovom državom ne upravlja sustav nego da upravlja partija po partijskom modelu, rekao je na prvu Hrg.

Iz gradonačelnikovog ureda stigle su kopije pitanja koje je Hrg kao saborski zastupnik uputio ministru prometa Hajdašu Dončiću u travnju i srpnju, te jedan odgovor u kojem stoji kako za teretni promet nema druge mogućnosti nego vožnja obilaznim pravcima. To nisu bili jedini upiti.
– Čim smo dobili informaciju da započinju radovi na mostu – konačno – odmah sam poslao upit i tražio da se iznađe mogućnost za privremeni prijelaz. Odgovor na taj upit dobili nismo. Jučer sam razgovarao s g. Markovićem u Varaždinu, u HC-u i opet sam ga usmeno tražio da se vidi mogućnost da se nešto napravi. Jučer mi je rekao da od toga nema ništa. Očito je čovjek ili lagao ili su ga natjerali da danas mora nešto drugo raditi, kaže Hrg.

Unatoč svemu gradonačelnik Križevaca dodaje da cijeni svačiji doprinos koji urodi korišću za građane, no dodao je i da će u Saboru pitati o načinu rada u Hrvatskim cestama.
– Čestitam oporbi na tome, a sram može biti Hrvatske ceste; ne odgovaraju na pozive koji dolaze službeno od Grada, od župana, od gradonačelnika, a onda dolaze na ovakav način. Stvarno rade sprdnju od hrvatske države, zaključio je Hrg.(RKC)

wpDiscuz