Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1031

Premijera Žice u Klubu kulture
Premijera Žice u Klubu kulture
Premijera Žice u Klubu kulture

Tema ovih Krugova je križevačka (i zapravo “svjetska”) premijera “potpuno” križevačkog “kratkometražnog” filma Žica koja je održana u subotu, 20. rujna, u Klubu kulture. Donosimo reportažu s premijere, odnosno snimku prvog kratkog razgovora s akterima filma pred prepunim gledalištem Kluba kulture (“prepuno” znači više posjetitelja nego raspoloživih stolaca) nakon prve od dvije projekcije te večeri, kao i naše prve dojmove o tom hrabrom, beskompromisnom uratku koji tek čeka svoju valorizaciju na daljnjim projekcijama po svijetu, a nadajmo se i u programima uglednih festivala. Jer film je do sada vidjelo tek stotinjak gledatelja, a ostalih sedam milijardi još nije…

Gustav Bohutinsky (prenešeno iz članka dr.sc. Marijana Jošta)
Gustav Bohutinsky (prenijeto iz članka dr.sc. Marijana Jošta)

Slijedi nastavak i završetak priloga o agronomu, genetičaru i oplemenjivaču bilja Gustavu Bohutinskom čija je stota obljetnica smrti navršena 12. rujna. Ostavio je svoj trag u križevačkom poljoprivrednom školstvu a i šire početkom prošloga stoljeća, da bi umro premlad kao posredna žrtva Prvoga svjetskog rata. Prilog o njegovom životu i radu pripremili smo na temelju izvornog znanstvenog članka dr.sc. Marijana Jošta objavljenog u Agronomskom glasniku br. 5 iz 2006. godine.

Nismo bili u mogućnosti popratiti sva javna događanja od prošlog do ovog utorka u Križevcima, pa o nekima nažalost neće biti riječi. Izdvojit ćemo još bar osvrt na koncert održan u subotu, 20. rujna, neposredno prije premijere Žice, koji se održao u okviru 44. Varaždinskih baroknih večeri u Grkokatoličkoj katedrali.

Laura Vadjon i Igor Davidovics na VBV u Križevcima 20. rujna 2014.
Laura Vadjon i Igor Davidovics na VBV u Križevcima 20. rujna 2014.

Glazbeni prilozi neće biti vezani samo uz taj koncert, već i uz više značajnih godišnjica kojima vrvi 23. rujna. Godišnjica je, na primjer, onog legendarnog koncerta grupe U2 u Sarajevu (1997.). Iz Croatia Recordsa dobili smo singl grupe Zapadni kolodvor band nastao u suradnji s Vlatkom Stefanovskim, a najavit ćemo i koncert grupe Zabranjeno pušenje u subotu 27. rujna u Klubu kulture slušajući glazbu s albuma Radovi na cesti koji će predstaviti na koncertu. Vijesti Krugova skupljaju se i biraju do samoga početka emisije, pa je o njima teško nešto preciznije reći desetak sati prije emisije, kada nastaje ova najava. Novi naslovi i najava projekcija u “nadležnosti” Gradske knjižnice Franjo Marković neće izostati niti ovoga puta, a u Svemirskom kutku saznat ćemo o najnovijim događajima na planetu Marsu, odnosno oko njega. Emisija se objavljuje prvoga dana jeseni po astronomskim kriterijima pa će i o tome biti riječi, iako smo subjektivno jesen proživljavali čitavo ovo ljeto. Zanimljivost na kraju emisije odat će nam od kad jedemo breskve i odakle su uopće stigle u naše voćnjake i (vrlo često) vinograde.

Koliko je ova najava emisije Ne dirajte mi krugove bila štura i nepotpuna, uvjerit ćemo se nakon preslušavanja u utorak, 23. rujna od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. U posljednje se vrijeme emisije repriziraju subotom od 19:00 sati, pa ako je propustite, imate još jednu priliku poslušati je 27. rujna navečer. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.