Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1030

Poštanske omotnice, dopisnice i žig predstavljeni u Multimedijskom kulturnom centru
Poštanske omotnice, dopisnice i žig predstavljeni u Multimedijskom kulturnom centru
Poštanske omotnice, dopisnice i žig predstavljeni u Multimedijskom kulturnom centru

Samo dan prije ove emisije, 15. rujna, navršeno je točno 100 godina od smrti Franje Markovića, filozofa, književnika i još mnogo više. Ova je obljetnica dostojno obilježena predstavljanjem prigodnog poštanskog žiga i niza od četiri prigodne omotnice te prigodnih dopisnica posvećenih Franji pl. Markoviću, koje je dizajnirao i pripremio za tisak Zoran Cvetković, profesor i voditelj Filatelističke grupe OŠ “Grigor Vitez” iz Svetog Ivana Žabna. Svečanost je održana točno na dan obljetnice, u prostoru Multimedijskog kulturnog centra u Križevcima u 10 sati dopodne. Već u 11 sati sudionici svečanosti postavili su lovorov vijenac na rodnu kuću Franje pl. Markovića u Gornjem gradu u Križevcima. Donosimo reportažu s tog događaja u kojoj ćemo saznati da je to tek početak obilježavanja našeg sjećanja na Franju Markovića i da ćemo uskoro svi moći prisustovati još jednom kulturnom događaju vezanom uz lik i djelo Franje Markovića.

Nastavak emisije posvetit ćemo sjećanju na još jednog intelektualca značajnog za Križevce čija se 100. obljetnica smrti navršila samo tri dana prije Markovićeve a koji je još jedna, uz Marcela Kiepacha, doduše ne tako direktna, žrtva Prvog svjetskog rata.

Gustav Bohutinsky na pokušalištu u Križevcima 1910. godine (foto: Muzej Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima)
Gustav Bohutinsky na pokušalištu u Križevcima 1910. godine (foto: Muzej Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima)

Dana 12. rujna, navršeno je točno 100 godina od smrti Gustava Bohutinskog, agronoma, genetičara i oplemenjivača bilja čiji je vidljivi trag ostao u Križevcima u obliku biste u parku ispred zgrade nekadašnjeg Kraljevskog višeg gospodarskog i šumarskog učilišta. Prilog o njegovom životu i radu pripremili smo na temelju izvornog znanstvenog članka dr.sc. Marijana Jošta objavljenog u Agronomskom glasniku br. 5 iz 2006. godine.

Slijede informacije o novim naslovima u križevačkoj knjižnici koja nosi ime Franje Markovića i o filmskim projekcijama u Multimedijskom kulturnom centru, pa i još neke obljetnice.

Koncert Katedralnog zbora Križevci 13. rujna 2014.
Koncert Katedralnog zbora Križevci 13. rujna 2014.

U Vijestima Krugova izvještavamo o izletu Križevčana u Nagyatád i Kaszó 13. rujna u sklopu jednog prekograničnog programa koji sufinancira Europska unija, te o 5. jubilarnom koncertu Katedralnog pjevačkog zbora Križevci održanom isti dan navečer u Grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. U glazbenom dijelu emisije čut ćemo i kako je taj koncert “zvučao”. Dva dana kasnije Zavod HAZU-a u Križevcima organizirao je tri predavanja o značaju i problemima pčelarstva u Hrvatskoj.

Zanimanje za značaj i probleme pčelarstva u Hrvatskoj bilo je veliko
Zanimanje za značaj i probleme pčelarstva u Hrvatskoj bilo je veliko

Najavit ćemo i nekoliko kulturnih događaja do sljedećih “Krugova”. Samo pola sata nakon završetka “Krugova”, u utorak, 16. rujna, s početkom u 19 sati održat će se koncert u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Križevci. Nastupaju Mia Elezović na glasoviru i Domagoj Pavlović na klarinetu u Koncertnoj dvorani Glazbene škole. Ulaz je slobodan. U petak, 19. rujna, u 19 sati Križevačka udruga pjesnika i pisaca priređuje program “Istra u Prigorju” u Multimedijskom kulturnom centru, a u subotu, 20. rujna u 19 sati Ogranak Matice hrvatske u Križevcima poziva nas na koncert 44. Varaždinskih baroknih večeri u Grkokatoličku katedralu. A za nedjelju, 21. rujna, priprema se i prava biciklijada.

Vijesti iz svijeta neka za sada ostanu tajna, kao i “svemirske” vijesti i zanimljivost na kraju emisije. Zanimljivije je ako neke detalje emisije na ovom mjestu ne preciziramo do kraja i ako neke čak i prešutimo. Bit će i onih “sitnica” koje ćemo i sami saznati tek pred sam početak emisije ili čak i u tijeku emisije. A ona počinje u utorak, 16. rujna u 17 sati na 96,6 MHz i traje do 18:30. Ugodno slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.