Čuvajte osobne podatke

COOR_djeca_policija_PC040074PODRAVINA I PRIGORJE – Vodite računa o zaštiti svojih osobnih podataka. Sve češće se događaju kaznena djela u kojima se iskoriste tuđi podaci za sklapanje pretplatničkih ugovora s telekomunikacijskim operaterima, a onda zbunjenim vlasnicima počnu dolaziti računi. Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke i danas su izvijestili o jednom takvom slučaju. Tijekom ožujka, nepoznati počinitelj je korištenjem osobnih podataka oštećene, bez njezinog znanja sklopio ugovor s telefonskim operaterom. Napravio je dug od više tisuća kuna i policija traga za počiniteljem

– Naravno, ovo je opet prilika da pozovemo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, poglavito onih koji su inače nedostupni drugim osobama, a mogu poslužiti za sklapanje bilo kakvih ugovornih odnosa. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora, na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama te njihovu neovlaštenu uporabu, izvijestila je službenica za poslove odnosa s javnošću u našoj Policijskoj upravi Dijana Žagar.

Ne nasjedajte ni nagovaranjima da sklopite pretplatnički ugovor s teleoperaterom i dobiveni mobitel sa SIM karticom nekom date, uz obećanje da će vam ga platiti. Možda i hoće, no kasnije će vama dolaziti mjesečni računi. Sve takve slučajeve prijavite.
– Naravno, isto tako pozivamo građane da se obrate u najbližu policijsku postaju i prijave ovakve i slične slučajeve počinjenih i pokušanih kaznenih djela na njihovu štetu kako bi se spriječilo daljnje širenje ovakvih pojava, pozvala je Dijana Žagar.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.