Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Branko Hrg: Preustroj radi ušteda slijedi svima

Branko_Hrg_gradonacelnik_HSSKRIŽEVCI – Promjene kroz koje prolazi križevačko Pučko otvoreno učilište nisu usamljeni primjer već dio ukupnih napora kojima je cilj tijekom tri godine svesti na nulu minus u poslovanju Grada, uzvraća gradonačelnik Branko Hrg. Manjak u proračunu nastao je ne zbog rasipnosti već zato što se ulagalo u komunalno opremanje zemljišta, u prvom redu u poslovnoj zoni Čret, a zbog krize izostao je povrat ulaganja prodajom parcela, kao i drugih nekretnina, odgovorio je gradonačelnik oporbi.
– Jedna od mjera je smanjenje troškova za cca 10 posto u svim ustanovama Grada Križevaca i u gradskoj upravi. I mi smo krenuli od sebe, dakle prvo smo smanjili iznose za plaće u gradskoj upravi za 10 posto. Nakon toga smo krenuli dalje, dali smo ravnateljima ustanova da daju prijedlog i koncept kako će to napraviti; svi oni imaju prostora i to će provesti, uopće se neću s tim opterećivati, uvjeren je Hrg.

Preustroj stiže u vrijeme kada se dovršava prenamjena Doma HV-a u sjedište Gradske knjižnice, veli Hrg. Odlaskom knjižnice iz Hrvatskoga doma njihove dosadašnje prostore preuzima Glazbena škola, koja će kao budući jedini stanar doma brinuti i o dvoranama, pa više nema potrebe da to radi domar zaposlen u učilištu.
– U Hrvatskom domu uopće više nema potrebe da bude prisutno POU, jer ono sada samo brine o velikoj dvorani. Nema potrebe, jer će Glazbena škola sa udrugama u glazbenoj kulturi zauzeti većinski dio tih prostora i što će nam dva domara ili spremačice u tim prostorima?, pita gradonačelnik.

Dodaje da srećom sadašnji domar ima uvjete za mirovinu. Iduća ušteda je na poslovima računovodstva, koje za knjižnicu i učilište, te za muzej vodi jedna osoba, a zatim će uslijediti i preseljenje učilišta s adrese u Zakmardijevoj u novo sjedište knjižnice.
– Pa smo sada lijepo malo sjeli s ravnateljicama Pučkog učilišta i Gradske knjižnice i našli rješenje da se Pučko učilište također preseli u taj multimedijski centar, gdje ima sve prostorne uvijete pa će biti sve na jednom mjestu – znači smanjit ćemo troškove, oslobodit ćemo prostor koji ćemo ili iznajmiti ili prodati. Jer mi smo u prostor nove knjižnice uložili oko 9 milijuna kuna, opravdao je križevački gradonačelnik.

Zbog ukidanja radnog mjesta voditelja obrazovnih programa koje nije opravdalo svoje postojanje nema gašenja ustanove, jasno poručuje Hrg, te dodaje da s veseljem čeka Gradsko vijeće i susret s oporbom koja ispunjava svoju dužnost kritiziranja, ali ne i predlaganja rješenja.(RKC)

wpDiscuz