Uz reciklažno dvorište niče nova zgrada

komunalno križevci nova zgrada

Komunalno poduzeće krenulo je u pozamašno ulaganje, izgradnju poslovne zgrade predračunske vrijednosti od preko pet milijuna kuna. Na zemljištu tvrtke u prigradskom naselju Cubincu, pored reciklažnog dvorišta upravo se betoniraju temelji zgrade površine 420 četvornih metara, uz koju će na idućih oko 1900 kvadrata biti i popratni objekti. Radove izvodi Gradkom, tvrtka kćer Komunalnog, a kako rade za svoje potrebe i za sada vlastitim novcem, direktor Komunalnog Goran Gregurek kaže da će posao teći u fazama, prema novcu koji će biti na raspolaganju.

– Ona će se graditi nekih dvije godine, po našim procjenama, možda tri, sve ovisi o sredstvima kako će stizati, kako će se priljevati, odnosno kakva će biti uspješnost Komunalnog poduzeća i koliko će ono moći samo financirati, iz vlastitih izvora i bez kreditnog zaduživanja. Ukoliko će biti potrebno u kasnijoj fazi kreditno zaduženje, onda ćemo naravno o tome obavijestiti vlasnika i uzeti potreban kredit kako bi se ta zgrada završila, objasnio je Gregurek.

Sadašnji prostori u Gundulićevoj ulici koje Komunalno koristi za potrebe skladišta, radionica i smještaja vozila i strojeva dali su svoje i stručnjaci su procijenili da njihova obnova nema opravdanja.

– Potrebna bi nam bila velika ulaganja da adaptiramo taj prostor, ali je novim Prostornim planom grada Križevaca zapravo to već i prenamijenjeno u stambenu zonu. Mi imamo potpuno vlasništvo nad ovom lokacijom gdje se sada gradi, infrastruktura je potpuna, tako da evo, odlučili smo se na taj iskorak, dodaje Gregurek.

U prvoj fazi posla izgradit će se zgrada, radionice i spremišta za alat, a u idućoj nadstrešnice za 40-tak vozila i strojeva kojima sada raspolažu, te praonica za njih. Kako će izvođače radova upošljavati po fazama posla, direktor Komunalnog Gregurek vjeruje da će izgradnju okončati čak i s manjim troškom nego što pokazuje predračun. Također, kako je planirana ugradnja sustava grijanja i hlađenja energijom zemlje, primjena toplinskih dizalica i zadovoljavanje uvjeta za najmanje energetski C razred zgrade, nada se nastavku dosadašnje prilično izdašne suradnje s Fondom za zaštitu okoliša. Njihovim sufinanciranjem već je nabavljena peć na drvnu sječku koja grije postojeće pogone reciklažnog dvorišta u Cubincu, kao i stroj za usitnjavanje granja od orezivanje ukrasnog drveća i voćaka. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.