Niz gradnji pred završetkom

sinagoga_radovi_turisticki_informativni_centar_krizevcihrKRIŽEVCI – Iako je gradski proračun znao i za sretnija vremena, u Križevcima je i ovoga ljeta u pogonu nekoliko većih gradilišta pokrenutih javnim novcem, a za ono u kunama najvrijednije, prenamjenu sinagoge u Turistički informativni centar, Branko Hrg ponosno ističe da je plaćeno eurima iz prekogranične suradnje s Mađarima.
– Mi smo negdje oko 4,5 milijuna kuna imali planirano, znamo da su to sredstva iz eurofonda, suradnje s gradom Nagytadom Dakle, 1. 8. je tehnički pregled. Očekujemo da bude sve u redu, možda uz kakve sitne, manje nedostatke, nakon toga slijedi useljavanje onih koji će unutra djelovati i ono što je točno – ta će zgrada zablistati na Strossmayerovom trgu, rekao je Hrg.

Jedno među radilištima, među važnijima možda i zbog činjenice da se ovom fazom privodi kraju višegodišnji posao, je prenamjena bivšega Doma HV-a u novu križevačku knjižnicu.
– Vrijednost radova 4. faze iznosi negdje oko 2,5 milijuna kuna s PDV-om i time ćemo u stvari završiti taj posao, koji će negdje u konačnici, kad se sve to skupa zbroji, biti oko 9 milijuna kuna s PDV-om, izdvojio je gradonačelnik.

Nakon završetka građevinskih poslova očekuje da će do idućega travnja i Dana grada knjižnica biti preseljena i pružati usluge korisnicima, baš kao što to već radi, od lanjskoga svibnja, multimedijalna dvorana koja će biti u njezinom sastavu. U neposrednoj blizini novog sjedišta križevačke knjižnice završava se Dom za starije osobe, u kojem Hrga, osim što će biti riješen dugogodišnji nedostatak smještaja za stotinjak sugrađana treće dobi, posebno veseli što je u pitanju privatno ulaganje koje će otvoriti 30-tak radnih mjesta.
– Fasada je stavljena, unutarnje uređenje je pri kraju, sada još s HEP-om pregovaramo da se postavi trafostanica, da to do 9. mjeseca bude gotovo. Radovi bi isto do tada mogli biti gotovi, slijedi tehnički pregled, opremanje i punjenje doma, najavio je Hrg.

Gradonačelnik procjenjuje da je zagrebačka tvrtka M.A.D. do sada u dom uložila 20-tak milijuna kuna. Nakon nekoliko godina pri kraju je i obnova krovišta Hrvatskoga doma, zgrade koja ove godine navršava puno stoljeće, u kojoj su sadašnje adrese Gradske knjižnice i Glazbene škole.
– To je veliki posao, mi se znamo šaliti da je to jedan hektar krovišta, sa svim onim zavijutkima koje ima. Sada smo u 5. fazi, košta oko 300.000 kuna i onda nam je ostala samo još kupola, koja sad nije toliko kritična.

Pored svih nabrojanih, u Križevcima su i dva županijska ulaganja; ono veće odvija se na Učeničkom domu, koji radovima na krovištu i u podrumu prolazi drugu fazu poboljšanja energetske učinkovitosti, a drugo je radilište kod ispostave Doma zdravlja, gdje se gradi parkiralište.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
5 komentara
  1. križevancije piše:

    baš tak ! ma koji turizam u križevcima ?! Pa kaj mi imamo za pokazati osim par povijesnik kućica sa vrijednim arhitektonskim detaljima i …… možda ostatke industrijskih kompleksa koji su nekad hranili ovaj grad a onda se (politički) privatizirali, razvlačili , preprodavali i na kraju ………..upropastili! (a sve većinom za vrijeme naše vrle HDZ i HSS gradske vlasti , one neposredno poslijeratne i nadalje……. ) .

  2. Ivan piše:

    Neka lažni branitelji obnavljaju kuće, ionako ih plaćamo

  3. Rabaram piše:

    “Hvalite me usta moja kad tuđa neće”, a lako je gradonačelniku “tuđim k….. po gloginjama mlatiti”, u ovom slučaju eurima se razmahivati…
    Sve je to s gradnjom lijepo i krasno, ali gdje je ulaganje u ono što pokreće rast i razvoj? Gdje su, u konačnici, ti turisti kojima će “Turistički informativni centar” u bivšoj sinagogi služiti? Gdje su turistički sadržaji, gdje su poticajne mjere za ljude koji se žele baviti turizmom??

    1. Luka piše:

      pročitaj gore u članku oporbe gdje su poticajne mjere za turizam, ukinuli su ih u rebalansu proračuna, kao i one za malo poduzetništvo i poljoprivredu, a ovi muljci na selu nek i dalje glasaju za HSS… on im jamči da ne budu trebali ništa delati samo budu sjedili pred dućanima, pili pivu i čekali da im Vuk donese poticaje i rodiljne naknade…

  4. gonzo piše:

    milje penez je spiskano.,.,sad bumo morali uvoziti radnike kolko bude zaposlenih ljudi trebalo nakon tih silnih radov na krovovima i parkingu

Komentari su zatvoreni.