Ciklus dokumentaraca cijeli tjedan u MKC-u

PUBLIKA_Multimedijski_kulturni_centar_KrizevciGradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci poziva na ciklus dokumentarnog filma od 21. do 25. srpnja 2014. s početkom u 20 sati u Multimedijskom kulturnom centru. Raspored filmova je sljedeći: ponedjeljak, 21. srpnja – Čovjek na žici (2008.), 90′; utorak, 22. srpnja – Braća Warner (2008.), 90′; srijeda, 23. srpnja – Morning Light (2008.), 100′; četvrtak, 24. srpnja – Eastwoodov faktor (2010.),90′; petak, 25. srpnja – Armstrongova laž (2012.), 120′.

Čovjek na žici
Man On Wire (2008.)
90′ dokumentarni, art, biografski
Režija: James Marsh
Uloge: Philippe Petit, Jean François Heckel, Jean-Louis Blondeau
Scenarij:  Philippe Petit
„Poetični i napeti dokumentarac o hrabrom pothvatu Philippea Petita koji je 1974. razapeo žicu između tornjeva WTC-a i sat vremena plesao na žici!
‘Čovjek na žici’ britanskog redatelja Jamesa Marsha bavi se ‘umjetničkim zločinom stoljeća’. Francuz Philippe Petit učinio je suludu stvar 1974. godine, između tornjeva-blizanaca Svjetskog trgovačkog centra razapeo je žicu i na njoj balansirao i plesao punih sat vremena, sve dok nije uhićen. Kako mu je to pošlo za rukom, pokazuje ovaj dinamični i na trenutke nevjerojatan film, snimljen kamerom Igora Martinovića, našeg filmaša s njujorškom adresom.“

Braća Warner
The Brothers Warner (2008.)
90′ dokumentarni, biografski
Režija:  Cass Warner
Uloge: Dennis Hopper, Sherry Lansing, Debbie Reynolds, Tab Hunter, Haskell Wexler, Angie Dickinson
Scenarij: Cass Warner
„Od svih velikih filmskih studija, samo jedan je bio obitelj – i to djelovanjem i suradnjom četiri brata.
U ovom fascinantnom dokumentarcu redateljica (i unuka Harryja Warnera) Cass Warner Sperling donosi priču o bratskom suparništvu i rođenju velikog platna kakvog danas poznajemo. Ovo je priča o utiranju novih putova (riskiranje na filmovima sa zvukom) i politici (suprotstavljanje Hollywooda nacistima), o filmovima (‘Državni neprijatelj’, ‘Casablanca’ i drugi) te razdoru (šokantna obiteljska izdaja!). Harry, Albert, Sam i Jack − braća Warner − pretvorili su mali biznis prikazivanja filmova na običnoj plahti umjesto platna, u pravu tvornicu snova zasnovanu na geslu obrazuj, zabavi i razjasni. Priča ispričana iznutra, kroz rijetke obiteljske snimke, od strane onih koji su ju doživjeli.“ L. P.

Morning Light
Morning Light (2008.)
100′ dokumentarni, športski
Režija: Mark Monroe
„Iskusite nadahnjujuću pustolovinu na palubi broda Morning Light. Petnaestero mladih jedriličara ima samo jedan cilj – postati dijelom posade Morning Lighta, utrkujući se na najslavnijoj jedriličarskoj utrci na svijetu, utrci Transpac Yacht. Ova uzbudljiva jurnjava prepuna emocija i fizičkih izazova započinje za šest mjeseci intenzivnog pripremnog treninga, a samo jedanaestero jedriličara dobit će priliku sudjelovati u iscrpljujućih 2225 milja utrke Transpac. Suprotstavljajući se svojom domišljatošću i vještinom iskusnim jedriličarima i nepredvidivom oceanu, ovi mladići i djevojke razvijaju snažnu međusobnu povezanost i dokazuju kako predanost, zajednički trud i neslomljivi duh mogu prevladati i najveće zapreke.“

Eastwoodov faktor
The Eastwood Factor (2010.)
90′ dokumentarni, biografski
Režija: Richard Schickel
Uloge: Clint Eastwood, Morgan Freeman, Deborah Hopper
Scenarij: Richard Schickel
„Dokumentarac u kojem filmski kritičar Richard Schickel otkriva priču Clinta Eastwooda, a Eastwoodov prijatelj Morgan Freeman je pouzdani narator.
Clint Eastwood je 35 godina Warner Bros. nazivao svojim domom. ‘Eastwoodov faktor’ vodi gledatelje s druge strane Eastwoodovih filmskih uloga i otkriva ga kao jednostavnog i obazrivog čovjeka.
Morgan Freeman pripovijeda priču o Eastwoodu koja uključuje nezaboravne isječke iz filmova, lokacije na kojima su snimani filmovi, Eastwoodov dom, grad Carmel gdje on, svojim humorom, otvorenošću i inteligencijom, otkriva tajne svog rada s obje strane kamere i omogućuje nam doživljaj čistog, iskonskog Clinta.“ L. P.

Armstrongova laž
The Armstrong Lie
123′ dokumentarni
Režija: Alex Gibney
Uloge: Reed Albergotti, Betsy Andreu, Frankie Andreu
Scenarij: Alex Gibney
„Godine 2009. Alex Gibney angažiran je za snimanje filma o povratku Lancea Armstronga biciklizmu. Projekt je zaustavljen kada je izbio skandal s dopingom, a ponovno je pokrenut nakon Armstrongove ispovijesti. Kao jedna od najistaknutijih ličnosti u povijesti sporta, Armstrong je privukao pažnju javnosti kao čovjek koji je pobijedio rak i osvojio najveću biciklističku utrku Tour de France rekordnih sedam puta zaredom. Armstrongova laž počinje 2013. godine i donosi uzbudljiv pogled iznutra na jednu od najnevjerojatnijih priča u povijesti sporta. Kako sam Armstrong kaže: „Nisam živio puno laži, ali živio sam jednu veliku.“

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.