Novi naslovi u križevačkoj knjižnici

Budi kakva jesi: Nova znanstvena otkrića koja će vam promijeniti seksualni život / Emily Nagoski; s engleskoga preveo Martina Batinica. – Zagreb: Mozaik knjiga, 2022.
Svaka žena jedinstvena je u svojoj seksualnosti i, u odnosu na muškarce, puno više varira u anatomiji, responzivnim seksualnim mehanizmima te općenito u načinu na koji njezino tijelo reagira u seksualnom svijetu. U knjizi Budi kakva jesi doktorica Emily Nagoski dokazuje da najvažniji čimbenik u stvaranju i održavanju zdravog seksualnog života, ispunjenog samopouzdanjem i radošću, nisu dijelovi tijela ili njihov raspored, već naša usredotočena svjesnost, želja i užitak. Što znači da stres, naše raspoloženje, povjerenje koje osjećamo i naša slika o tijelu nisu tek periferni čimbenici seksualnosti, već čine esencijalni dio na koji se sve nadograđuje. Doktorica Nagoski napisala je važnu knjigu o seksualnoj želji, o tome zašto neki parovi jednostavno prestanu imati odnose te što mogu učiniti u vezi s tim. Budi kakva jesi prije svega je neophodan vodič za sve one koji se žele osjećati dobro u svojoj koži, a pisana je prijateljski i za one koji žele razumjeti uspone i padove u svom seksualnom životu.

Dok prelaziš rijeku / Zoran Ferić. – Zagreb: V.B.Z., 2022.
Novi roman jednog od najnagrađivanijih hrvatskih pisaca istovremeno je divlja i bolno nježna, transgresivna ljubavna priča između pedesettrogodišnjeg muškarca, inače pisca, i dvadesetdvogodišnje studentice kiparstva. Očito se naslanja na kultni roman Marguerite Duras Ljubavnik, ne samo sadržajem nego i naslovom, ali ovaj je, umjesto iz perspektive petnaestogodišnje ljubavnice sredovječnog kineskog bankara, pisan iz perspektive ljubavnika, u drugom vremenu i prostoru. A taj je ljubavnik svjestan svih pogleda koji ih strijeljaju po hotelima, restoranima i parkovima, kad se slučajno zaboravi i uzme je za ruku, ali ona ga je „odmumificirala“, ona ga je ponovo rodila kad su prvi put završili zajedno u krevetu, i on nema izbora. Ferić je u ovom romanu drugačiji, njegov je rukopis zgusnut i grčevit, tekst poetičan, iracionalan i strastven, i uzbuđuje nas jednako kao i ljubav koja pljuje u lice licemjerju svijeta.

Nebo iznad Kapelščaka / Hrvoje Kovačević; ilustrirao Dario Kukić. – 1. izd. – Zagreb: Alfa, 2022.
Ovo je priča o prijateljstvu, ljubavi i spoznavanju pravih vrijednosti u međuljudskim odnosima. Autor nam detektivskom metodom priča priču začinjenu iznenadnim svjetlosnim i zvučnim signalima na nebu koji bude maštu podsjećajući na vanzemaljce, pa se djeca i odrasli daju u potragu za izvorom tim neobičnih pojava. Pri tome na autoru svojstven način, govore o sebi, o svojim najbližima i o svijetu u kojemu žive.

Bowie: STARMAN ERA ZIGGY STARDUSTA / [scenarij i crtež Reinhard Kleist]; [koloristi Thomas Gilke, Reinhard Kleist] ; [prijevod Lucija Maroević]. – Zagreb: Strip centar Tino, 2022.
Ziggy Stardust Superstar, tako bi se najkraće mogla opisati bogata i opsežna strip biografija jednog od apsolutno najvažnijih glazbenika 20. i početka 21. stoljeća – Davida Bowieja. Početkom prosinca prošle godine u Njemačkoj je izašao strip o Davidu Bowieju čije je pravo ime David Robert Jones.
Radi se o tvrdo uvezanoj grafičkoj noveli od 180 stranica kolor stripa koja se bavi početkom karijere mladog saksofoniste, pa sve do posljednjeg nastupa Ziggyja i Spiders from Mars, te njihovog definitivnog raspada. U stripu su prikazane mnoge situacije iz Bowievog života za koje ni mnogi znalci nisu čuli. Prezentiran iz prve ruke vrijednog njemačkog crtača Reinharda Kleista ovo izdanje je prava poslastica za sve fanove rock&rolla svih generacija.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.