Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1022

Knjige Snjezane Banovic
Ovoga utorka, 15. srpnja od 17 sati u programu Radija Križevci na 96,6 MHz čut ćemo četvrti nastavak snimke predstavljanja dviju knjiga o Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu autorice kazališne redateljice i profesorice na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, dr.sc. Snježane Banović. Prilog je snimljen 14. svibnja u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ u Koprivnici. U ovom dijelu snimke dobit ćemo odgovore na pitanja koja su posjetitelji postavljali autorici, o HNK-u danas i nekad. Njeni odgovori odražavaju veliku upućenost u današnju problematiku kazališta općenito u Hrvatskoj, dok o događajima u HNK i oko HNK u vremenu Nezavisne države Hrvatske, od 1941. do 1945. godine, zna toliko precizno i detaljno kao da ih je sama proživljavala.

Slijedi deseti nastavak kratkih priloga o hrvatskom jeziku i našem odnosu prema njemu. Prilozi su snimljeni na tribini u Multimedijskom kulturnom centru u Križevcima 24. travnja 2014. O jeziku brine ugledna njegovateljica i popularizatorica hrvatskoga jezika mr.sc. Nives Opačić. Saznat ćemo kako stranci doživljavaju naš odnos prema hrvatskom jeziku.

Rade_promocija

Diskografska kuća “Croatia Records” nedavno je u obliku CD-a objavila čak tri projekta odjednom Rade Šerbedžije i njegovog pratećeg sastava “Zapadni kolodvor band“. Predstavljanje ovih izdanja održano je u Zagrebu 26. lipnja. U trećem nastavku priloga s tog događaja saznat ćemo o davnoj glazbenoj i kazališnoj suradnji Rade Šerbedžije i Branimira Johnnyja Štulića, a nakon toga i Štulićevu skladbu koja je nastala u toj suradnji, pa je objavljena i na Štulićevom albumu 1990. i sada na Radinom albumu “Vrijeme je, draga, vrijeme je”. Čut ćemo obje verzije.

U vijestima “Krugova” između ostaloga ćemo saznati kad će opet biti pušten u rad Veliki hadronski sudarač (LHC) u CERN-u, te s kojim izmjenama u odnosu na dosadašnji rad, a sjetit ćemo se i nekih značajnijih glazbenika koji su nas napustili od prošle emisije. Redovit je prilog iz gradske knjižnice “Franjo Marković” u Križevcima o novim naslovima i subotnjim projekcijama filmova u Multimedijskom kulturnom centru, te o godišnjicama nekih događaja iz prošlosti.

Pun mjesec - Ne dirajte mi krugove

Astronautika će biti zastupljena viješću o neočekivano grubom i tvrdom Marsovom tlu koje oštećuje kotače rovera “Curiosity”, te što će se poduzeti da se oštećivanje ne nastavi i kako će se to uzeti u obzir prilikom izrade novoga rovera koji bi na Mars trebao stići 2020. godine. Opet ćemo na našem nebu moći vidjeti prelete Međunarodne svemirske stanice, ali za to trebamo biti budni rano ujutro, prije svitanja. U astronomskim minutama saznat ćemo zašto je pun mjesec ovoga vikenda bio natprosječno velik, a još i pri sljedeća dva puna mjeseca, u kolovozu i rujnu, Mjesec će na nebu također izgledati veći nego obično.

Brazil smo posljednjih mjesec dana doživljavali uglavnom preko nogometa. Sad ga još očekuju “muke” organizacije Olipijskih igara 2016. godine. “Krugove” završavamo s Brazilom, ali izbjegavajući sportske teme, autentičnom brazilskom suvremenom glazbom i nekim zanimljivostima vezanim uz tu veliku zemlju, kojoj i ne treba nogomet da bi po nečemu bila prva na svijetu.

To su samo neki detalji iz nove emisije “Ne dirajte mi krugove“, na 96,6 MHz [Live stream], koja počinje u utorak, 15. srpnja, u 17:00 i traje sat i po, a sigurno će biti još nekih kraćih priloga koji će “uskočiti” u emisiju u posljednji trenutak. Želimo vam ugodno slušanje, putem etera ili preko računalne mreže.

Vezano

Komentari su zatvoreni.