20 godina velike prevare: Otkriveno kako je lažna udovica državi ukrala 1,1 milijuna kuna

Barbara_Hartman_FranjoKOPRIVNICA – Istragu u slučaju Križevčanke osumnjičene da je nezakonito primala obiteljsku mirovinu hrvatskoga branitelja državo odvjetništvo proširilo je na tadašnju voditeljicu područnog Odjela hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, koju sumnjiči da je znala kako ta Križevčanka nema pravo na braniteljsku mirovinu, ali je to prikrila.

Križevčanku Barbaru Hartman (59) Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici sumnjiči za ratno profiterstvo, to jest da je 20 godina nezakonito primala obiteljsku mirovinu pokojnog branitelja s kojim je najprije bila u braku, a zatim, navodno, u izvanbarčnoj zajednici. Tereti je da je od 1994. godine primila 1,1 milijun kuna mirovine i za tu svotu oštetila državni proračun.

Odvjetništvo je tijekom istrage posumnjalo kako joj je to omogućila tadašnja voditeljica područne jedinice u Odjelu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji mjerodavnoga ministarstva, poslije viša upravna referentica mjerodavnog ureda državne uprave. Tu djelatnicu (55) državno odvjetništvo tereti da je počinila kazneno djelo nesavjesnog rada u službi.

“Ta djelatnica je primila pravomoćno sudsko rješenje o odbijanju prijedloga za utvrđenje postojanja izvanbračne zajednice prvookrivljenice i hrvatskoga branitelja te nije pokrenula obnovu postupka radi poništenja rješenja Ureda za obranu i poništenja priznatih prava prvookrivljenice zbog nepostojanja izvanbračne zajednice”, navodi državno odvjetništvo u rješenju o proširenju istrage, objavljeno na stranici DORH-a.

To sudsko rješenje odložila je u arhiv, a u rujnu 2002. izdala je prvookrivljenici potvrdu da ima priznat status člana obitelji kao izvanbračna supruga poginuloga hrvatskog branitelja. Tako je prvookrivljenica na ime invalidnine i mirovine nepripadno stekla više od 1,1 milijun kuna na štetu proračuna Republike Hrvatske, navodi se.

Kad je u travnju uhićena Barbara Hartman, njezin sin Franjo rekao je kako mu nije jasno da nitko u 20 godina nije primijetio nepravilnosti s obzirom na to da se svake godine provodi revizija. No slučaj Barbare Hartman do odvjetništva je stigao nakon prijave, a ne slijedom redovite revizije mirovina.

Pokojni branitelj Franjo Hartman bio je u pričuvnome sastavu MUP-a od 13. rujna 1991., a na bojištu je bio kod Daruvara, gdje je bio ranjen. Umro je 1. listopada te godine u bolnici u Zagrebu.(JL)

20 godina CSF
Vezano
11 komentara
  1. Ivan piše:

    Remetinec party

  2. cvrčak cvrci piše:

    hvala ivane na ovako divnim rijecima i pridjevima,,,sad si dokazao da si samo jedan mali malogradanin koji zna samo vrijedati i to pogrdno jako,,al nazalost nisam nista ni ocekivao od jednog sićušnog misa koji izlazi iz malene rupe ovog malog jadnoga gradica,,po potrebi i nalogu…e sad posto mislim da si bio jako zlocest a ne zelim ti vracati vasim metodama vrijedanja zelim ti samo reci da cu dati zadnji atom snage da te se kazneno goni,,vremena i novaca imam,,ujutro ranom zorom otici cu do policijske postaje a kasnije i do odvj drustva i vidjeti sto se moze poduzeti i dali ima osnova za privatnu tuzbu i da se otkrije tko si jer bi mi bila cast i zadovoljstvo takvim bolesnim umovima skinuti gace sa njih,,da se prosecu goli po gradu i kada ga ljudi pitaju zasto je gol da kaze zato jer nisam imao odgoja i kulture,jer sam bolestan um,,koji bi se trebao ici lijeciti gos sikavici na psihijatriju,,jos jednom hvala ivane na zeljama i pozdravima i nadam se da cemo se upoznati ako ce ikako biti moguce,laku noc i lijepe snove frajeru sa sirokom lepezom socnim psovki,,

  3. cvrčak cvrci piše:

    frajeru mučko dubre te umivalo i obuvalo danas ujutro,,malo si vulgaran,,al to ti je valjda kucni odgoj,,ah da jebiga nije te imao ko nauciti zato si i danas u tim odraslim godina poluproizvod od čovjeka,,

    1. free piše:

      ni ti baš nisi bečka škola

  4. cvrčak cvrci piše:

    ivane ti si vjerovatno dok si bio mali opao na glavu sa balkona pa ostal polutrknut,,mislim kak lupis takvo sranje da se ljudima oce srat…kao prvo gospoda barica i ako nije bila u braku sa pokojnikom ostala je sama sa njihove 2 malodobne djece koji su bili njegovi i prema nekom pravilniku koliko sam upucen drzava je davala udovicama penzije fine al 70%tih novaca je islo za djecu poginulih branitelja do 18 god za skolovanje ili duze sve dok se djeca skoluju i idu na faks,,a koliko znam gospoda barica je odgojila i visoko skolovala 2 sina sama i slozila ljude iz njih,,a sada joj ova drzava sudi da je fejk udovica,,jad bijeda i tuga ove pravne drzave,,po pisanjima medija na neciju prijavu,,pa pitam ja onda pametne di su sve ostale prijave za druge??pa jako dobro se zna samo u kz da takvih ima ohoho,,siguran sam da je bilo i za dr laznjake prijava,,al nista budemo prikazali staru zenu ko lopova pa ko ju jebe da se nezadovoljni gradani malo smire,,u biti bila je zrtveno janje da se malo nezadovoljna raja smiri,,slutim da ima sad jako puno dusebriznika u gradu koji se nasladuju,,e u tome je bit naseg grada jal,,a toliko kriminala,,kumstva,velikih ratnika ,privatnih poduzetnika koji su niknuli preko noci pa sad se sepure po gradu i najjadnije od svega toga je da su takvi uzoriti gradani naseg malog gradica koji slobodno seću i piju kavice i pol ovih dupelizaca gradskih koji su isti govnari i smeca ko i sami ti o kojima pisem i piju sa njima cugice i vucu se za njima ko vucibatine jer vole biti videni,,o kojima pisu zupanijske novine,,svi gazde,,predstavljaju se ko neki jebaci,,jedan se umislil da je i gradski gigolo,,a isti ti koji piju kavu sa gradskim fejkerima seru po njima iza leda da su laznjaci i takve spike,,i sad postavljam pitanje dali je u redu da se razapinje po medijima jedna zena u godinama kojaje dobivala vojnu penziju a pravi gadovi se smiju,voze se lambrdiniji,,ferariji i ostale kante i njima niko nista nemoze,,a vjerujem da ih ima sigurno u gradu…e moja domovino i moj grade,,mi smo samo jedna mala sredina koja je zali boze zadnjih 20 godina,,

    1. free piše:

      Direktor svemira zna

  5. ivan piše:

    navodno da je dotična gospođa članica sdp-a

  6. dudu piše:

    Dajte se radije prihvatite pisanja o pravom gospodarskom kriminalu u gradu, a ne ovim beznacajnim sitnicama. Sto se ne procesira razno razne branitelje od kojih 1/3 nije vidjela ratiste, a prima penzije? O korupciji u lokalnoj politici? O tome ne sme da se prica? A jeli?

    1. Zuzu piše:

      Sitnica??? Milijun kuna! A takvih i sličnih slučajeva ima na tisuće

      1. presvetli piše:

        dudu dobro razmišlja, ali je problem kaj poslje toga razni politički moćnici trebaju u prdekanu zbog pomaganja u prevari , ali da treba razdvojiti branitelje i “branitelje” to treba, pa kak more netko sa 10 dana terena u pozadini prošvinglati, kaj mu nije gablec došel na vrijeme

      2. kalničan piše:

        A koliko je težak menadžerski ugovor direktora Komunalnog!?

Komentari su zatvoreni.