Liječnika premalo, a još i odlaze

opca_bolnica_koprivnica_zdravlje_specijalistiKOPRIVNICA – Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek sada je radno mjesto za oko 130 liječnika, što znači da kako prema planovima, a tako i prema količini zdravstvenih usluga koje pacijenti traže, nedostaje ih 20 do 30. To ima izravan utjecaj na ukupno poslovanje naše središnje županijske zdravstvene ustanove, a iz riječi sanacijskog upravitelja dr. Petra Stapara, jasno je da ona dijeli sudbinu sustava na razini države, koji je u manje od godine dana ostao bez više od 500 liječnika.
– Iz naše bolnice za sada su otišla četiri liječnika, a uskoro će i peti nas napustiti. Najdeficitarniji smo u anesteziologiji gdje smo praktički izgubili tri liječnika specijalista. Koprivnička bolnica i dalje raspisuje natječaje za specijalizacije iz anestezije, no na žalost za sada nemamo niti jednoga kandidata, znači tu smo vrlo deficitarni, veli dr. Stapar.

Ako manje ljudi u kraćem vremenu mora obaviti posao, potpuno je jasno da će se još više produžiti ionako duge liste čekanja. Svoj prilog tom produženju dao je i lanjski štrajk, kao i nova pravila uvedena Zakonom o radu.
– I do sada su koprivnički liječnici radili prekovremeno, samo što se ti sati nisu računali kao prekovremeni. Važno je reći da su svi ti liječnici uvijek praktički radili za dvoje, što sada zakonodavac navodi da se više ne može po Zakonu o radu, ali mi nemamo dovoljni broj liječnika da bi onda taj broj sati mogli odraditi, dodao je.

Sanacijskom upravitelju Staparu, slučajno također anesteziologu, ostaje tek nada da će broj otišlih za boljim uvjetima rada i zaradom na ovome i ostati. Toj nadi dodao je i poziv budućim mladim liječnicima da dođu u Koprivnicu.
– Ono što bih apelirao i pozvao sve naše studente medicine, da smo izuzetno zainteresirani za njihov ostanak u našem kraju, da smo zainteresirani za pružiti im i stručnu pomoć, bilo tijekom studija ili tijekom završavanja, odnosno diplomiranja i obavljanja stručne prakse koja im je potrebna da bi položili stručni ispit i dobili licencu za samostalni rad. Mi smo tu izuzetno otvoreni i želimo ih ohrabriti da zatraže zaposlenje u našoj bolnici, poručio je sanacijski upravitelj.

I dok anesteziologa nema, a unatoč traženju niti ginekologa, na natječaj za hitnu medicinu javile su se dvije liječnice, o čijem će primanju na specijalizaciju nadležna komisija uskoro odlučivati. Dr. Stapar očekuje da Ministarstvo zdravlja vrlo skoro odobri i ovogodišnji plan specijalizacija.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.