Za vikend 47. Križevačko veliko spravišče

Krizevacko_veliko_spravisce_2014_turizamU Križevcima se od 13. do 15. lipnja 2014. održava Križevačko veliko spravišče, najstarija tradicionalna turistička i kulturno-povijesna manifestacija kontinentalne Hrvatske, koja ove godine slavi 47. godišnjicu neprekidnog održavanja. Od glazbenih izvođača za petak navečer je najavljena Grupa Magazin, u subotu je Zlatko Pejaković, dok će u nedjelju, nakon zatvaranja Spravišča, nastupiti Tamburaški sastav Begini. Cjelokupni program Spravišča je dostupan na službenom web sjedištu manifestacije.
Nit vodilja Spravišča legenda je iz 13. stoljeća i vremena provale Tatara kada se kralj Bela IV sklonio u utvrdu Veliki Kalnik, gdje su ga prehranili kalnički seljaci koji su u znak zahvalnosti od kralja primili plemenitaške titule. To je Križevčane, stare purgere učinilo ljubomornima, te su ih nazivali „plemeniti kalnički šljivari“.

Odnosi između križevačkih purgera i kalničkih šljivara smiruju se tek kad se mladić s Kalnika zaljubljuje u djevojku iz grada, odluče se vjenčati, te se ususret svadbe pruža ruka pomirnica i dogovara Spravišče, tri dana zabave i humorističnog igrokaza pomirbe, svadbe i ponovne svađe u kojem glavne uloge igraju glumci amateri u profesionalnoj režiji. Križevčani pripremaju vola, Kalničani dovoze vino, i svi se zajedno dobro provode.
– Igrokaz je baziran na običajima Križevačkih štatuta, jedinstvenih regula ponašanja za stolom i u dobrom društvu koja je u nepunih pola stoljeća dovela u grad brojne goste i stvorila mu mnogobrojne prijatelje u zemlji i inozemstvu, istaknula je direktorica Turističkog ureda Olinka Gjigaš.

Novitet ovogodišnjeg Spravišča su konjičke igre Potkalničkog kraja sa atraktivnim programom na prostoru bivše vojarne u samom središtu grada. Manifestaciju prate nastupi domaćih i inozemnih puhačkih skupina na POOHFEST-u, folklornih skupina, predstavljanje tradicijskih zanata, prigorskih jela i vina, izložbe, koncerti, sportska natjecanja i druga iznenađenja koja, zaključuje Gjigaš, je moguće otkriti jedino dolaskom u Križevce, u grad koji, za vrijeme Spravišča, sa svojim trgovima, postaje velika pozornica s prigodnim programima za sve uzraste.

Vezano

Komentari su zatvoreni.