Predsjednik Josipović: ‘Potrebno je donijeti odluke hoće li Hrvatska biti uspješno društvo ili dugoročno neuspješna’

predsjednik 1_Ivo_Josipovic_predavanje_udruga_DemokroacijaU ponedjeljak 19. svibnja 2014. u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović održao je predavanje „Politika i moral“, kao gost Udruge za promicanje građanske političke kulture „Demokroacija“. Predsjednik Josipović se osvrnuo na odnos morala i politike, svrhu političkog djelovanja i viziju Hrvatske kao pravednijeg društva. Istaknuo je da se mora težiti svođenju nepravdi na najmanju moguću mjeru. Ocijenio je da je danas u Hrvatskoj potrebno nacionalno jedinstvo, jer ključnih reformi i promjena nema bez konsenzusa. U glazbenom dijelu programa nastupila je sopranistica Ana Majdak, uz glasovirsku pratnju Filipa Faka.

Za proces pretvorbe i privatizacije devedesetih godina prošloga stoljeća te tijekom i nakon Domovinskoga rata, Josipović je naglasio da je bio nepotreban i nesretan, a posljedice osjećamo još i danas.
– U borbi protiv korupcije napravljeni su veliki pomaci u društvu i da toga nije bilo – ne bi danas bili u Europskoj uniji, rekao je Josipović dodavši da je Hrvatska u specifičnoj situaciji jer je u kratkom vremenu učinila nešto za što su drugima bila potrebna desetljeća, da se od socijalističkoga sustava, rata i prelaska iz sustava koji nije bio demokratske naravi, zemlja pretvorila u demokratski sustav.

predsjednik2_Ivo_Josipovic_predavanje_udruga_Demokroacija– Paradoks svake Vlade je da ima najmanje novca kada treba najviše za socijalno ugrožene. Mi smo zemlja, uz Španjolsku i Italiju, s najviše mladih koji su nezaposleni. To se mora promijeniti. Imamo i više umirovljenika nego zaposlenih. To je stanje neodrživo, ocijenio je Josipović osvrnuvši se i na aktualno gospodarsko stanje u Hrvatskoj.

– Jedno od ustavnih načela je Hrvatska kao socijalna država. Nakon početnih iskustava s ‘divljim liberalizmom’ koji je na velika vrata ušao u naše društvo, moramo ugraditi ‘osigurače’ koji će spriječiti bijedu i siromaštvo, istaknuo je Josipović, postavivši pitanje ima li u Hrvatskoj snage za ostvarenje koncepta socijalne države i nacionalnog konsenzusa oko tog pitanja.

predsjednik 3_Ivo_Josipovic_predavanje_udruga_Demokroacija– Potrebno je donijeti odluke o tome hoće li Hrvatska biti uspješno društvo ili će dugoročno biti neuspješna. Reforme su takve da ih jedna Vlada ne može provesti, poručio je predsjednik Josipović u Križevcima, najavivši i prijedlog promjene Ustava, koji će biti dovršen do kraja godine.

Predsjednik je, među ostalim, rekao da u Hrvatskoj treba afirmirati socijalnu državu i poduzetništvo te sankcionirati kriminal, ratno profiterstvo i ratni zločin i imati pijetet prema ratnim žrtvama te razvijati toleranciju i razumijevanje.
– Za Hrvatsku je vrlo važno da završi Drugi svjetski rat koji je još u nekim glavama i koji se još uvijek zloupotrebljava za dnevnu politiku te da završi i Domovinski rat. Svakoj žrtvi treba odati počast i svaki zločin treba osuditi, zaključio je Josipović.

20 godina CSF
Vezano
6 komentara
  1. Građanin piše:

    Ti hss-ov provokator, idi prvo si pitaj Hrga, Katanovića i Vuka jel je moralno da zbog toga kaj su nesposobni i kaj su dopeljali grad u minus 10 miliona kuna, sada skidaju zaposlenim u gradskoj upravi i gradskim poduzećima plaće, i to sebi 2 ili 3% a radnicima 8%, kad dobiješ taj odgovor onda postavljaj pitanja dalje.

  2. Pero piše:

    Najbolji su mi ovi “hrabri” kaj nisu bili… ali da su ONI BILI tam e onda bi Josipović čul svoga Boga… plesnivec jedan ti bi nekaj pital, pa kaj nisi? Ne znaš sastaviti tri suvisle rečenice i ti bi nekaj pital Predsjednika, da čovjek pukne od smijeha… pokri se sa štalskim gunjem i čkomi, pokazali ste kakvi ste PRIMITIVCI 19.05. 2014. i zapamtite si taj datum, Predsjednik je odgovorio na sva pitanja odgovorio bi i tebi da nisi bio nekulturna seljačina i da si došao u dvoranu na predavanje.

    1. presvetli piše:

      Poštovani gospodine Pero, na žalost nemaju svi tu privilegiju da po cijele dane vise po stranačkom nalogu po portalima i paze gdje će im netko okrhnuti idole. Naročito je interesantno kako komunicirate sa ljudima koje niti ne poznajete stavljajući im epitete poput plesnivec, primitivac i slično. Međutim moram Vam reći da Vas u potpunosti razumijem i da je osobna kultura stvar roditelja koji su kod vas očito propustili raditi na osnovnoj kulturi, ali baš zato ste se pronašli u politici mašući nogicama iz stražnjice voljenog vođe. Hvala Vam i na skretanju pozornosti na dan 19.05, jer je taj dan početka Vašeg pada, pa iako opcija koja pobjeđuje je u istoj razini sa vama, ipak je zadovoljstvo što dolazi malo promjena.
      Možete i dalje prodavati kulturu po portalima, ali ono što dolazi je neminovno a poglavito zahvaljujući i ovakvom vidu konverzacije kojim častite svoje sugrađane.

  3. Branka piše:

    Sjajna stvar je bila ta što je predsjednik odgovorio na sva postavljena pitanja.

  4. presvetli piše:

    Žal mi je kaj nisam bil tam, čisto da ga pitam jel moralno da vlada sebi skida 6% primanja a drugima 10%.
    Jel moralno da ZAMP ubire namete svima i svugdje a on je u toj strukturi i dobiva dio kolača uz predsjedničku plaću.

  5. Branka piše:

    Bila sam na predavanju, bilo je kratko i zanimljivo uz ugodan glazbeni program. Pohvale organizatorima.

Komentari su zatvoreni.