Brkićeve ‘Glavonje’ od danas izložene u Pečuhu

Igor_Brkic-plakat_GlavonjeDanas će u Hrvatskom klubu Augusta Šenoe u Pečuhu biti otvorena likovna izložba “Glavonje” križevačkog akademskog kipara i profesora likovne kulture Igora Brkića. Motivi glava rađenih u klasičnoj tehnici terakote prikazuju različite izraze lica i kroz njih govore o svakodnevnim situacijama u kojima se nalazimo. One su autorovo viđenje suvremenih tipova ljudi i situacija, ali i dobrohotna i zabavna kritika današnjeg čovjeka i njegovih sasvim ljudskih mana. Neka su lica izrazito precizno obrađena, dok su neka izrađena grubim, sirovim potezima što je upravo pripadajuća oznaka za karakter koji prikazuje.

Brkićeve “Glavonje” su prvi puta predstavljene u galeriji Slavko Kopač u Vinkovcima 2013. godine, ali i skoro dvije godine poslije ostaju zanimljive publici koja ima priliku vidjeti gotovo sve izraze lica na jednom mjestu. Projekt je realiziran u suradnji Hrvatskog kluba August Šenoa iz Pečuha i križevačkog Kluba kulture, koji vodi udruga K.V.A.R.K., što je samo nastavak odlične suradnje ova dva grada u sklopu projekata prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske. Otvorenje izložbe je u 17 sati, a bit će otvorena sve do 20. lipnja.

Igor Brkić  (Tuzla, 1976.) akademski je kipar i profesor likovne kulture. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu  2002. godine. Samostalno izlaže od 1996. Sudjelovao je na skupnim izložbama i likovnim kolonijama u zemlji i inozemstvu. Godine 2004. na smotri Drava art anale u Koprivnici osvaja prvu nagradu stručnog  žirija, 2011. nagrađena mu je skulptura na izložbi Privatno i javnu u Mostaru (BiH). Dva njegova rada krase javne prostore u Rasinji, a jedan u Velikom Grđevcu, Knešpolju ,( BiH), i Križevcima. 2012. godine proglašen je osobom godine u gradu Križevcima  u izboru križevačkog portala Križevci.info.

Voditelj je likovne galerije križevačkog Kluba kulture, zaposlen je u Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” kao likovni pedagog, a djeluje i kao član Kulturnog vijeća Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije. Od 2013. idejni je pokretač i voditelj festivala Granje u Križevcima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.