Traži se novi sastav Županijskog savjeta mladih

Dario_CarKRIŽEVCI – Vijećnici Županijske skupštine na sjednici u Križevcima pod čak tri točke dnevnog reda bavili su se svojim savjetodavnim tijelom za pitanja koja se tiču novih naraštaja. Kao prvo, zbog činjenice da u prvoj polovici srpnja istječe dvogodišnji mandat sadašnjeg sastava Županijskog savjeta mladih, Skupština je raspisala javni poziv za isticanje kandidatura za novi saziv tog tijela. Zatim, članovi Skupštine jednoglasno su prihvatili promjene, prema kojima će se idući Savjet mladih birati na trogodišnji mandat, 11 njegovih članova imat će i zamjenike, a na sjednicama će se morati okupljati najmanje jednom u tri mjeseca. Novina je i to što će predsjednik Županijske skupštine i župan po potrebi, a najmanje svaka tri mjeseca morati sudjelovati u sastanku Savjeta. Predstavnik pak Savjeta dužan je odazvati se pozivima na sjednice Županijske skupštine, na kojima će imati pravo sudjelovanja u raspravi, ali naravno ne i glasa, te obavezu dostaviti svaki podatak ili izvještaj koji iz njegovog djelokruga zatraži Županijska skupština. Očito, smisao uvođenja ovih novosti je probuditi i pokrenuti rad Savjeta mladih; javna tajna da mlade makar su i izabrani u njih uglavnom uopće ne zanima ta vrsta rada za zajednicu potvrđena je i u izvješću o lanjskom radu Savjeta mladih, koje je županijskim vijećnicima predstavio predsjednik pri kraju mandata Dario Car.

– Mi smo imali jako velikih problema sa samim sazivanjem sjednica i s kvorumom, a ako tu već nastanu problemi – kako uopće dalje nastaviti s programom rada. Jednostavno nije moguće da par ljudi koji su uvijek aktivni, svaka čast pojedincima, da odrađuju posao za koji je odabrano 11 ljudi. Da nije tih pojedinaca bilo, morate mi vjerovati da bi savjet kao takav već bio raspušten, te da ne bi imao tko odraditi posao, požalio se D. Car.

Skromno izviješće o isto takvom radu u 2013-oj stalo je na tri ne pregusto ispunjene stranice teksta, a za tih pet-šest pobrojanih aktivnosti Savjetu mladih bila je na raspolaganju 71 tisuća kuna. Malo ulaganje urodilo je i malim učinkom, a i prema novim pravilima članovi savjeta nemaju pravo na poticaj za rad u vidu naknada kakve imaju vijećnici, već samo na povrat putnih troškova. Bilo bi zanimljivo vidjeti bi li uz koju kunu isplaćenu za sudjelovanje u sjednicama članovi savjeta bili marljiviji i učinkovitiji, pogotovo jer bi im taj džeparac značio puno više nego starijim kolegama.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Stojan Miščević piše:

    Žalosno, a upravo od mladih očekujemo da nam pokažu put!

Komentari su zatvoreni.