Traje obnova i prenamjena sinagoge

sinagoga_radovi_turisticki_informativni_centar_krizevcihrKRIŽEVCI – Prolaznici središtem Križevaca svakodnevno mogu gledati kako napreduju radovi na zgradi bivše sinagoge, koja se preuređenjem polako privodi svojem izvornom izgledu ali i novoj glavnoj namjeni, naime u njoj će biti sjedište gradskog Turističkog informativnog centra, te još nekih udruga i ustanova, poput zajednica sportskih udruga i tehničke kulture. Preuređenje i temeljita obnova ugovoreni su još krajem prosinca, a prema tada potpisanom ugovoru sa izvođačem, zagrebačkom tvrtkom Hedom, vrijednost posla je 4,1 milijuna kuna. Unatoč vremenskim prilikama radovi su krenuli u siječnju, a do kraja travnja dobar dio ih je i napravljen. Na zdanju iz 1895. godine izmijenjeno je gotovo sve osim vanjskih zidova, a i na njima je zazidan dio prozora i probijen ulaz gdje je bio nekada. Bivša sinagoga sada je izolirana od vlage, ima nove armirano-betonske ploče u prizemlji i katu, te zamijenjene sve vodove, a upravo se obnavljaju dotrajali dijelovi krovišta. Gradski stambeno-komunalni pročelnik Anđelko Nervo veli da su baš na krovnoj konstrukciji izvođači naišli na gore stanje nego su očekivali.

– Kako to uvijek kod sanacija ide, kad se primjerice krovište potpuno otkrije tada se utvrdi njegovo pravo stanje i bilo je potrebno napraviti kompletan zahvat. Naravno, kada se riješi krovište ide se u unutarnje uređenje, gdje će se morati namjena prostora staviti u funkciju sukladno potrebama naših udruga koje će unutra biti, odnosno ostalima koji će unutra dalje nastaviti svoje djelovanje, rekao je A. Nervo.

S konzervatorima Ministarstva kulture dogovorena je većina detalja nove fasade i vanjske stolarije, a pročelnik Nervo kaže da se završetak cijeloga posla očekuje krajem kolovoza. Zanimljivo je da je prije 119 godina izgradnja zgrade na Strossmayerovom trgu trajala četiri mjeseca, a sada će njezina potpuna obnova i preuređenje trajati otprilike dvostruko duže. Jedan od većih ovogodišnjih zahvata u Križevcima zapravo je jedna je od aktivnosti i glavna korist od sudjelovanja u prekograničnom IPA projektu ‘Turizam bez granica’, koji gradska uprava provodi zajedno s mađarskim Nagyatádom. Europska unija sufinancira 85% od njegove ukupne vrijednosti, koja iznosi 1,173.000 eura. Provedba projekta trajat će 20 mjeseci, sve do rujna, a glavni mu je cilj razvoj turističke infrastrukture i programa koji će potaknuti održivi razvoj kontinentalnog turizma u dva grada.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.