Križevci.info kao virtualni tehnološki inkubator

kzinfo-logoPortal Križevci.info od svog osnutka 2005. godine ne teži biti samo neovisni lokalni medij koji bi Križevčanima prenosio aktualnosti iz lokalne zajednice , već i platforma koja predstavlja nove i napredne tehnološke trendove.

Razlog tomu prvenstveno leži u prirodi ovog volonterskog medija. Volonteri udruge P.O.I.N.T. koji svakodnevno svoje vrijeme odvajaju za Portal motivirani su važnošću Portala kao neovisnog medija, ali i ulogom Portala kao prezentanta lokalne kulturne scene kojoj je Križevci.info više-manje jedini pouzdan partner u prizivanju publike i predstavljanju svojega djelovanja.

Međutim, postoji još jedna komponenta motivacije – Portal pruža svojevrsno igralište za isprobavanje najnovijih tehnologija te na taj način postoji kao križevački tehnološki “inkubator”. Počevši skromno kao internetski forum koji je ubrzo prerastao u portal, Križevci.info “zasijao je” ili bio inspiracija za mnoge druge internetske projekte, npr. Glazbeni-forum.com, SoundGuardian.com i Auto-Info.hr. POINT-ovci su s vremenom stjecali iskustvo i znanje koje se manifestiralo širenjem djelovanja Portala koji danas više nije samo internetski portal, već cijela IT platforma koja pruža infrastrukturnu podršku lokalnim udrugama. Na POINT-ovoj infrastrukturi trenutno boravi desetak web sjedišta udruga, festivala, projekata, inicijativa i sl., ali tu su i servisi i alati za lakšu suradnju i rad unutar pojedine udruge i između udruga. Nažalost, plodove ovog rada beru uglavnom POINT-ovci pa postoji stalna želja da se i drugi educiraju i imaju koristi od ove platforme. Posljednjih par informatičkih radionica na Culture Shock Festivalu primjer su te želje, ali i ovaj tekst pomalo služi kao poziv, što pojedincima, pogotovo školarcima, da se uključe u “inkubator” i steknu danas vrlo tražena informatička znanja i vještine, što lokalnim udrugama da se prezentiraju “online”.

Quantum-Encryption-Will-Stop-HackersPovod za ovaj člančić zapravo je jedna novost vezana uz Križevci.info, a koju bi vjerojatno samo upućeniji posjetitelj mogao uočiti. U jeku afera oko sveprisutnog nadziranja komunikacija koje je razotkrio Edward Snowden, POINT-ovci su uveli na sve svoje stranice tzv. obavezni SSL — sigurnosni sloj kojim je omogućena kriptirana komunikacija između posjetitelja i poslužitelja. Ta novost može se uočiti po prefiksu HTTPS u adresi Portala, ali i svih drugih stranica koje se nalaze na POINT-ovoj infrastrukturi. Na velikim servisima poput Googleovog GMaila ili Facebooka i internetskom bankarstvu, obavezan SSL već je prisutan duži niz godina, ali na većini drugih stranica i portala SSL je još uvijek rijetkost. Bez tog sigurnosnog sloja potencijalni napadač može prisluškivati svu komunikaciju između posjetitelja i poslužitelja koji posjetitelj posjećuje, a to je naročito vjerojatno na sveprisutnim bežičnim mrežama. Tako da obratite pozornost kada šaljete osjetljive podatke, a pogotovo zaporke, da to radite putem HTTPS veze. Pored SSL-a, na Križevci.info uveden je i SPDY, novi web protokol za koji značajno ubrzava učitavanje web stranica, a podržavaju ga samo noviji internetski pretraživači. Ako koristite noviji Firefox ili Googleov Chrome, Križevci.info trebao bi se jako brzo učitati.

certificates_summaryPOINT-ovci ne misle stati na ovome, već su puni ideja i planova za daljnji razvoj Portala i cijele IT infrastrukture, pa do idućih novosti uživajte u vrlo sigurnom i brzom Portalu Križevci.info!

Vezano

Komentari su zatvoreni.