Lažna udovica primila milijun kuna mirovine: ‘Ispast će da je mama gora od Sanadera’

Barbara_Hartman_Franjo20-godišnja prevara: Tereti se da je 1994. u nadležnom uredu za obranu lažno predočila da je nakon razvoda braka 1982. godine nastavila živjeti u izvanbračnoj zajednici s bivšim suprugom, braniteljem, sve do njegove pogibije 1991.

Majko Isusova, ne mogu vjerovati. Žalosno je da mi kao obitelj ne znamo gotovo ništa o slučaju. Odakle sada ta cifra, ispast će da mi je mama gora od Sanadera – tako je Franjo Hartman (35) iz Križevaca komentirao istragu protiv svoje 59-godišnje majke Barbare, koju Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici sumnjiči za prijevaru.

Tereti se da je u svibnju 1994. godine u nadležnom uredu za obranu lažno predočila da je nakon razvoda braka 1982. godine nastavila živjeti u izvanbračnoj zajednici sa svojim bivšim suprugom Franjom Hartmanom, hrvatskim braniteljem, sve do njegove pogibije 1991. u 40. godini života. Odvjetništvo smatra da je priložila i neistinita očitovanja dvojice svjedoka i temeljem njih je 2002. godine, ističu, ostvarila pravo na obiteljsku mirovinu pa joj je sve do ove godine na ime obiteljske invalidnine i mirovine isplaćeno ukupno više od 1,1 milijun kuna. Sutkinja istrage ženi je odredila istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

– Mama mi je bolesna žena, jedva hoda, ima problema s kralježnicom. Na koga će ona utjecati, kaj će pobjeći u Argentinu – pita se Franjo koji ne shvaća zašto se nije prije reagiralo ako je postojala sumnja u bilo kakvu prijevaru.
– Svake godine se rade revizije i nejasno mi je da u 20 godina nitko ništa nije primijetio. To je totalni nonsens, glupost – kazao je ogorčeni sin, inače zaposlen u Hrvatskoj poštanskoj banci u Koprivnici.

Istraga protiv Barbare Hartman pokrenuta je nakon što ju je netko prijavio. O svemu, tvrde svi, ništa nije znao ni Franjin brat Siniša (38), iako je vođa grupe za gospodarski kriminalitet u Policijskoj postaji Koprivnica.
– Ostao joj je ručak na peći, radio je i dalje svirao. Kao da su je vanzemaljci oteli – u šoku je Franjina supruga koja ima samo riječi hvale za svoju svekrvu.

– Nema kome nije pomogla – rekla je Martina pokazujući nam obiteljske fotografije. Na jednoj od njih, a riječ je o 17. kolovozu 1992. godine, Barbara je posmrtno primila priznanje za pokojnog Franju.
– Zakaj je onda svugdje išla ona, a ne recimo Franjina mama Bara koja je tada bila još živa – pita se Martina.

Franjo Hartman kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a sudjelovao je u Domovinskom ratu od 13. rujna 1991. godine na području Daruvara, gdje je devet dana poslije teško ranjen, a 1. listopada umro je u bolnici u Zagrebu. Sahranjen je na Gradskom groblju u Križevcima. Na policijskim internetskim stranicama stoji da je iza sebe ostavio sinove Sinišu i Franju iz razvrgnutog braka s Barbarom, nevjenčanu suprugu Đurđu te majku Baru.

– Otkud da ja znam jel je ona kaj smuljala s papirima ili nije. On je poslije rastave dolazil tu, bil je mesar pa je po selu znal klati i djeci pečenku donesti. Ne znam je li tu spaval, nisam im išel u krevet – rekao je Vinko, brat pokojnog Franje, koji u Đurđicu kraj Križevaca živi tik do stare kuće u kojoj je do njegove pogibije Barbara živjela s djecom. Poslije su sinovi dobili stan u Križevcima i odselili su svi.(VL)

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. facebook_franjo.filipec piše:

    mala barbara velika baraba

  2. Zekoslav Mrkva piše:

    sad ju čekamo

Komentari su zatvoreni.