U subotu završna tribina ‘Zelene energije u primjeni’

 

Zelena_energija_u_primjeni_P1010024_Zelena energija u primjeni je edukativni projekt križevačke udruge P.O.I.N.T. za osnovne i srednje škole, u kojem učenici kroz praktičan rad i osobne primjere uče o načinima uštede energije u svojoj školi. U posljednja tri tjedna učenici četiriju križevačkih osnovnih i srednjih škola sudjelovali su na radionicama pod nazivom “Koliko energije troši moja škola?” te praktična znanja primijenili na izradu jednostavnog energetskog pregleda svojih škola, a rezultate će predstaviti na završnom događaju, organiziranom u sklopu 10. Culture Shock Festivala, u subotu 22. ožujka 2014. u križevačkom Klubu kulture točno u podne.

Zelena_energija_u_primjeni_IMG_20140301_112442_Prva radionica bila je namijenjena srednjoškolcima, a vodio ju je Matija Vajdić, stručnjak iz Energetskog instituta Hrvoje Požar. U opuštenoj atmosferi učenici su na konkretnim primjerima izmjerili potrošnju energije za različite tipove rasvjete i različite načine rada računala (ugašeno, normalan rad, standby…). Drugi dio radionice odnosio se na analizu potrošnje energije škole u proteklih godinu dana kroz analizu računa za električnu energiju i plin.

Zelena_energija_u_primjeni_P1010028_Druga radionica namijenjena je osnovcima, a bila je prilagođena uzrastu polaznika. Iznimno dinamično predavanje prepuno znatiželjnih pogleda i pitanja održao je Marko Bišćan, također iz Energetskog instituta Hrvoje Požar. I na ovoj je radionici naglasak bio na uštedi električne energije, a učenici su naučili kako se samo promjenom vrste rasvjetnog tijela ili navikom da gase svijetla nakon izlaska iz prostorije može uštedjeti. I osnovnoškolci su dobili zadatak analizirati potrošnju svoje škole te nastojati uočiti na koje se načine razina energetske učinkovitosti njihove škole može unaprijediti.

Zelena_energija_u_primjeni_IMG_20140301_120610_“Zelena energija u primjeni” je projekt financiran sredstvima Hrvatske elektroprivrede (HEP) i Grada Križevaca, a voditelj čitavog projekta je mladi P.O.I.N.T.-ov stručnjak za zelenu energiju Marko Matosović, diplomirani inženjer elektroenergetike. Cilj projekta je osvijestiti učenike i nastavnike na koji način je moguće postići znatne uštede u potrošnji energije u školi. Vrijedi naglasiti da su sve škole sudionice dobile poklon paket za mjerenje i demonstraciju energetske učinkovitosti, koji se sastoji od nekoliko različitih vrsta žarulja te instrumenta za mjerenje potrošnje energije.

Zelena_energija_u_primjeni_P1010023_

Zelena_energija_u_primjeni_IMG_20140301_113852_

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.