Perzeidi priređuju Međunarodnu noć ulične astronomije

Perzeidi_s_Dobsonovim_teleskopomKriževačka astronomska udruga Perzeidi večeras, 8. ožujka, poziva zainteresirane građane na Strossmayerov trg u Križevcima, pored paviljona, od 19:30 do 21 sat, da im se pridruže u noćnom promatranju neba teleskopom. Ova Međunarodna noć ulične astronomije dio je globalne inicijative u sklopu koje tisuće astronoma amatera širom svijeta večeras izlaze s promatračkom opremom na ulice i trgove gradova i omogućavaju građanima zaviriti u nebo kroz teleskope.
– Ako nam se posreći vedro nebo, večeras ćemo promatrati barem Mjesec, Jupiter s njegova četiri vidljiva satelita, Orionovu maglicu, skupove zvijezda Vlašiće i Hijade, a ako ostanemo malo dulje dočekat ćemo i Mars pa možda i Saturn s njegovim prstenom, istaknuo je predsjednik Perzeida Ratko Matić

Sluzbeni_plakat_manifestacije_Perzeidi_astronomijaMeđunarodna noć ulične astronomije obilježava se u znak sjećanja na Johna Dobsona, astronoma amatera, popularizatora astronomije te izumitelja popularne, praktične, jednostavne, jeftine montaže za teleskope. Dobson je 15. siječnja 2014. preminuo u dobi od 99 godina, a poznat je kao organizator pokreta Ulični astronomi (Sidewalk astronomers). Upravo teleskop na Dobsonovoj montaži među svojom promatračkom opremom imaju i križevački Perzeidi.
– Kako gradska rasvjeta prilično onemogućava kvalitetno promatranje neba, poslije 21 sat preselit ćemo se na teren bivše vojarne i odandje nastaviti promatranje sve dok bude zainteresiranih, što znači vjerojatno do ponoći, napomenuo je Matić.

Vezano
2 komentara
  1. krizevciinfo piše:

    Isprike, ali Perzeidi su javili u redakciju tek isti dan iza podneva.

  2. Zvijezdoljubac piše:

    Zasto tako dobre dogadjaje objaviti par sati prije nego sto budu? Sad nisam isplanirao otici.

Komentari su zatvoreni.